NA KOŽO

Potica McDonald

Objavljeno 27. maj 2017 00.35 | Posodobljeno 27. maj 2017 00.36 | Piše: Bojan Budja
Ključne besede: komentar

Kilogram moke z nekaj kvasa in mletih orehov je Sloveniji prinesel nesluteno slavo.

Bojan Budja.

Za odmevnost in prepoznavnost naše še pred desetletjema tako ljube Slovenije sploh ni tolikanj pomembno, ali in če bo ameriška prva dama kdaj našla čas za obisk svoje rodne Sevnice. Dovolj je že, če jo omeni. Ali pa izusti nekaj, kar je v vsaj posredni povezavi z deželico pod Alpami. Kot je bilo denimo minule dni, ko se je Trumpova Melania srečala s papežem Frančiškom. Njun nekajsekundni pogovor je po zaslugi svetega očeta bržkone ne naključno nanesel tudi na prehranjevalne navade njenega rahlo ovalnega moža Donalda; iz svetih ust je bila v Melanijina ušeska dovolj slišno poslana beseda potica.

Nakar je že po nekaj minutah Googlov brskalnik onkraj luže malodane ponorel. Vsi so hoteli vedeti, kaj za vraga je potica. Donaldova potica. Dnevnik Washington Post jo je opisal kot sladek kruh z orehi, revija Vanity Fair pa jo je po videzu ocenila za veliko okusnejšo od zapečenega zrezka in krompirja, ki sta običajno na Trumpovem jedilniku. Časopis Huffington Post je svoje bralce kar polinkal na spletno stran New York Timesa in tam objavljeni recept za orehovo potico, zraven pa priobčil obsežno galerijo njenih fotografij. Vsaj enako radovedni so bili tudi drugod po svetu, novinarji The West Australiana so recept za orehnjačo, kot so jo poimenovali, opremili kar z makovim zavitkom, britanski Guardian pa se je napotil v zgodovino potice in jo našel celo v zapiskih Primoža Trubarja, ki segajo v 16. stoletje. Da ne naštevam naprej, med drugimi so slavo naši potici peli v Independentu, revijah Time in People, na televiziji Fox News ter še in še.

En sam kilogram moke je s pomočjo treh dekagramov kvasa in sedemsto gramov mletih orehov z nekaj dodatki Sloveniji prinesel slavo in prepoznavnost, o kateri lahko v podobo mojega in vašega predsednika države ujetih kakih petinsedemdeset kilogramov trupa zgolj sanja. Še več, politiki Sloveniji praviloma škodijo. Potica in sedanja prva dama ZDA pa nas znova učita, kje so naše priložnosti. Med prvimi pod Alpami je denimo koristi Melanijinih slovenskih korenin razumela eks informacijska pooblaščenka in današnja odvetnica Nataša Pirc Musar. Ona kajpak za lastne potrebe. Beri prepoznavnost in posledični blagor.

Ne bi me čudilo, če bodo naši južni sosedje zdaj kot svojo zaščitili še potico. 

Deli s prijatelji