KRVOLOČNA NAPADALCA

Potepuška psa iz breje ovce iztrgala mladiča

Objavljeno 14. april 2015 21.48 | Posodobljeno 14. april 2015 10.38 | Piše: Oste Bakal

Zakonca Kovačič v Slovenskih goricah v dveh napadih ob 20 ovac.

Zakoncema so na pomoč priskočili tudi sosedje. Foto Oste Bakal

SVETI JURIJ OB ŠČAVNICI – Očitno so se potepuški psi v Slovenskih goricah odločili uničiti čredo ovac upokojencev, 70-letne Marije in leto starejšega Rudolfa Kovačiča iz Kraljevcev, dober streljaj od Blaguškega jezera proti Cerkvenjaku. Medtem ko se njunim ovcam in jagenjčkom, ki so se pred dnevom žena izognili klanju, še niso zacelile rane in si niso opomogli od šoka, so štirinožni klavci spet udarili. Slaba dva tedna po prvem pokolu, ko je bilo v hudih mukah raztrganih kar petnajst živali, sta najverjetneje ista potepuška psa spet našla luknjo ter prišla v obor, kjer domujejo Kovačičeve ovčke in jagenjčki.

K sreči je bilo klanja tokrat nekoliko manj, saj je Rudolf psa hitro opazil in ju pregnal. Kljub temu so bile tri živali že raztrgane, breji ovci so iz trebuha iztrgali nerojenega mladiča. Kovačičeva sta ostala skupaj brez dvajsetih ovac in jagenjčkov, več pa jih je reševala in jih še oskrbuje ekipa iz Veterinarske ambulante Šadl iz Bolehnečicev.

Solze so ju premagale

»Čeprav sem se zavedal, da lahko napadeta tudi mene, sem moral steči za psoma, ki sta nato po isti poti, po kateri sta prišla v obor, pobegnila,« žalostno razlaga Rudi. Torej, kljub številnim opozorilom, ki se nenehno pojavljajo v medijih in na oglasnih deskah ter tudi v nekaterih drugih oblikah, se na področju zaščite divjadi in tudi domačih živali v Pomurju, zlasti na radgonskem območju, stanje ne izboljšuje. Še več. Vedno nove informacije govorijo o tem, kako potepuški psi pokončajo kakšno srno, zajca ali katero drugo divjo žival, seveda tudi nemočne domače živali, kot so koze in ovce. Prava nevarnost za nemočne živali, ki niti nimajo možnosti za rešitev, so predvsem potepuški psi in sploh štirinožci, za katere lastniki ne poskrbijo in ki se v tem zimsko-pomladnem času zaradi gonitve še posebno pogosto zbirajo v trope.

V akcijo so zato seveda morali tudi policisti PP Gornja Radgona, ki se trudijo odkriti te krvoločne pse. Možje v modrem so si že ogledali posledice pravega pokola pri Kovačičevih. Čeprav so Marija in Rudolf ter vsi prisotni, med katerimi sta bila tudi veterinar Tomaž Šantl in njegova asistentka Anemari Voršič, vajeni krvi, se je vsem paralo srce ob pogledu na raztrgana trupla. »Hudo mi je, da huje ne more biti, a žal ne moremo storiti nič. Upamo samo, da bodo policisti odkrili lastnike morilskih psov in jih ustrezno kaznovali,« pove Rudolf in dodaja, da živali niso imeli zavarovanih, tako da ne bo odškodnine. To bi seveda lahko zahteval od lastnikov psov, če bi jih policisti odkrili.

Kriv je človek, ne pes

Kovačičeva, ki imata tri hčerke in šest vnukov, sicer živita sama in sta v zasluženem pokoju: Marija je vse življenje prebila na kmetiji, Rudolf pa je po sedmih letih dela v Sloveniji in tridesetih letih v sosednji Avstriji tudi v pokoju. Pred dobrim desetletjem, potem ko sta se prej ukvarjala predvsem z govedorejo, sta nabavila ovce, domače, jezersko-solčavske pasme, da bi jima kosile po hribčkih okrog hiše in se zemlja ne bi zaraščala. Očitno sta delala račun brez potepuških psov. Pa so pomurski ljubitelji živali v en glas prepričani, da psa nikakor nista kriva za še en pomor nedolžnih živali. »Vedno je kriv človek, psov se pač ne sme puščati brez nadzora,« obsojajo lastnike kosmatincev v Društvu za zaščito živali Pomurja in dodajajo: »Treba je kaznovati lastnika psov, da se enkrat za vselej, ne le v tem primeru, temveč tudi v vseh drugih, naučijo, kako je treba za živali ustrezno skrbeti.«

Nevarne pse v pesjake

Ob vse pogostejših napadih potepuških psov na druge živali so nam s Policijske postaje Gornja Radgona oziroma s Policijske uprave Murska Sobota posredovali uradno razlago dolžnosti lastnikov takšnih psov. Po zakonu o zaščiti živali morajo lastniki oziroma njihovi skrbniki zagotavljati stalno fizično varstvo. Z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi morajo zagotoviti, da žival ni nevarna za okolico. Skrbnik mora imeti psa na javnem kraju na povodcu, doma pa je treba storiti vse, da žival sama ne more zapustiti kraja bivanja. Lastniki nevarnih psov morajo poskrbeti, da so zaprti v pesjaku, da so ob sprehodu na povodcu in da imajo nagobčnik. Globe za kršitve se gibljejo od 200 pa vse do 1200 evrov.

Deli s prijatelji