ZDRAHE

Potencialni kupci pred vrati neuspešne dražbe Aerodroma Maribor

Objavljeno 10. januar 2012 14.13 | Posodobljeno 10. januar 2012 14.13 | Piše: S. U./STA

Izklicna cena 675 tisoč evrov je bila očitno previsoka.

Kdo bo novi lastnik?

SLOVENJ GRADEC – Za danes razpisana dražba 100-odstotnega poslovnega deleža družbe Aerodrom Maribor v Slovenj Gradcu je bila neuspešna. Nihče od interesentov ni vplačal zahtevane varščine, dražbe pa so se udeležili le predstavniki zainteresirane javnosti. Po zaključku dražbe pa sta sedež Prevent Globala obiskala dva predstavnika potencialnega tujega kupca.

Današnjo prvo dražbo poslovnega deleža družbe Aerodrom Maribor po izklicni ceni 675.000 evrov je v okviru stečajnega postopka Prevent Globala vodil stečajni upravitelj Boris Kastivnik, dražba pa je potekala na sedežu Prevent Globala v stečaju v Slovenj Gradcu. Po dražbi je Kastivnik povedal, da se bo v prihodnje odločil o nadaljnjih postopkih prodaje.

Nov kapital, nove ideje, a tudi krediti

Dražbe se je udeležil tudi direktor Aerodroma Maribor Marko Gros, ki je za novinarje povedal, da si v družbi čim prej želijo novega lastnika, saj družba nima dovolj sredstev za potrebna dodatna vlaganja. »Želimo si svež kapital in svežih idej,« je dejal. Tako Gros kot Kastivnik sta potrdila, da obstajajo interesenti za nakup letališča, vendar pa je njihovo ime za zdaj še poslovna skrivnost.

Kupec Aerodroma Maribor bo moral poleg vplačane kupnine računati tudi z obremenitvami družbe iz naslova kreditov in obremenitvami nepremičnega premoženja. Skupna vrednost terjatev znaša po Kastivnikovih besedah okoli pet milijonov evrov.

Za konec presenečenje

Presenečenje za novinarje pa je sledilo po koncu dražbe, ko sta v prostore Prevent Globala vstopila dva tujca, za katera je Kastivnik kasneje potrdil, da sta predstavnika potencialnega tujega kupca, vendar njegovega imena ni želel izdati, prav tako imena nista želela razkriti sama. Po neuradnih podatkih naj bi se danes pri Kastivniku in Grosu mudil solastnik tuje družbe Golden Air Kandra Bhupinder. Golden Air je večinski lastnik novoustanovljenega slovenskega podjetja z enakim imenom, ki je oktobra lani neuspešno vzpostavljalo letalsko povezavo med mariborskim letališčem in Londonom prek Dunaja.

Po Grosovih besedah je Aerodrom v letu 2010 posloval z izgubo, za lansko leto pa računa na dobiček. Rednih prihodkov je letališče lani imelo za okoli 550.000 evrov in izrednih v višini okoli 900.000 evrov.

Oglasil se je tudi Kangler

Sicer pa je tudi mariborski župan Franc Kangler danes napovedal, da bi se Mestna občina Maribor skupaj z nekaterimi zainteresiranimi okoliškimi občinami vendarle lahko vključila v sodelovanje na morebitni naslednji dražbi. Kot je dejal, čakajo, kaj se bo zdaj zgodilo ter kdaj bo naslednja dražba, nato pa bo sklical župane ter preveril, ali tamkajšnje gospodarstvo in občine zmorejo zagotoviti kupnino in se prijaviti na dražbo.

»Ta infrastruktura je preveč pomembna za razvoj regije, da bi jo kar tako pustili pri miru in ne bi aktivno sodelovali v vsej zgodbi,« je še dejal Kangler.

Deli s prijatelji