DEDIŠČINA

Postojnske jaslice na Unescov seznam?

Objavljeno 24. november 2017 14.47 | Posodobljeno 24. november 2017 14.48 | Piše: Dušan Malovrh

V Postojnski jami so pred dnevi dočakali 38-milijontega obiskovalca, pričakujejo rekordni obisk in se vneto pripravljajo na 200-letnico odkritja najlepših dvoran tamkajšnjega podzemlja.

Marjan Batagelj je srečnežu iz Walesa izročil lepo nagrado. Foto: Iztok Medja

Novembrski dnevi so z izjemo martinovega v turističnem pogledu bolj mrtva sezona, kar pa ne velja za Postojnsko jamo in še zlasti ne, odkar upravljanje te svetovne znamenitosti vodi Marjan Batagelj, ki vedno rad poudari, da je Postojnska jama čudovita v vseh letnih časih. Pod njegovo taktirko je obisk jame znova primerljiv s številom ogledov v najboljših letih pred osamosvojitvijo, in tako so v četrtek, 9. novembra, znova obrnili nov milijon vstopov – natančni statistiki so namreč evidentirali 38-milijontega obiskovalca, Tomosa Terfela iz Walesa.

V pravem jamskem spektaklu v Koncertni dvorani so gosta presenetili s čudovito nagrado, ki ga bo – skupaj z dekletom, ki mu je za njegov rojstni dan podarila tokratni prvi obisk Slovenije – spet pripeljala v naše kraje. Postojnčani so Valižanu podarili vikend paket na Cerknem, nagrajenec pa se lahko sam odloči bodisi za sprostitveni oddih v termah hotela Cerkno bodisi za smučanje. Ali pa kar oboje. Batagelj je srečnežu izročil še stekleno človeško ribico, Terfel pa se je smel vpisati v zlato knjigo. Vanjo se vpisujejo najimenitnejši obiskovalci, prihodnje leto, ob 200-letnici odkritja jame, bo njene strani zagotovo popisalo veliko novih podpisnikov. Žal med njimi ne bo slovitega filmskega igralca Jackieja Chana, ki je pred leti snemal v okolici Predjamskega gradu in je obisk odpovedal zaradi družinskih težav.

Slovitega filmskega igralca Jackieja Chana v Postojno žal ne bo.


V jubilejnem letu 2018 načrtujejo organizacijo številnih dogodkov, prvi vrhunec pa bo aprila, ko bo minilo 200 let, odkar je domačin Luka Čeč odkril najlepše dele Postojnske jame. Sicer pa v Parku Postojnska jama, ki poleg jame vključuje še Vivarij, Expo in Predjamski grad, pričakujejo, da bodo letos našteli kar 1,200.000 obiskov, kar je 14 odstotkov več kot lani.

V polnem teku so tudi priprave na žive jaslice, ki jih v Postojnski jami uprizarjajo že skoraj 30 let, velika želja vodstva pa je, da bi jih uvrstili na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, kamor je že vpisan Škofjeloški pasijon, na decembrskem zasedanju v Južni Koreji pa naj bi dodali še kurenta oz. kurentovanje Ptujskega in Dravskega polja. 

Deli s prijatelji