BISER

Postojnska jama popisana že 800 let

Objavljeno 24. februar 2013 13.55 | Posodobljeno 24. februar 2013 13.57 | Piše: Dušan Malovrh

V slovenskem turističnem biseru slavijo 800-letnico najstarejšega podpisa, poleg tega pa testirajo tiho podzemno železnico in se pripravljajo na prenovo celotne jamske razsvetljave.

Najstarejši podpis v Postojnski jami, 1213 CM, na kapniku ni več viden.

POSTOJNA Postojnska jama bo letos dočakala 35-milijontega obiskovalca in postala prijazna do hišnih ljubljenčkov.

V dolgi zgodovini Postojnske jame, njene prisotnosti med ljudmi in ljudi v njej, se je zgodilo toliko zanimivega, da skoraj ni leta brez pomembne obletnice; letos je 800-letnica najstarejšega podpisa v jami. V Rovu starih podpisov ali Imenskem rovu je letnico 1213 s podpisom CM v svojo beležko prepisal Alois Schaffenrath, ki je 1825. postal okrožni inženir pri okrožnem glavarstvu Postojna, službo pa je izkoristil za proučevanje Krasa, še posebno jam.

Poznavalci ne vedo, kdo bi se lahko skrival za začetnicama CM, nekateri skeptiki poudarjajo, da so v tistih časih uporabljali rimske številke in ne arabskih, kot je primer z najstarejšim podpisom. A zagovorniki pristnosti zapisa 1213 CM odgovarjajo, da so bila to leta delovanja italijanskega matematika Leonarda Pisana Fibonaccija, ki je v Evropi med prvimi sprejel indijski oziroma arabski zapis številk, poleg tega je tudi veliko potoval in širil svoj vpliv.

Kdor koli že, skrivnostni podpisnik iz mračnega srednjega veka je povzročil veliko veselja. Ob 800-letnici njegovega podpisa so že izdali priložnostni kovanec za dva evra, kmalu bo izšla tudi znamka, ki bo – če verjamete ali ne – prva z motivom in poimenovanjem Postojnska jama.

Doslej Postojnska jama kljub svetovnemu slovesu ni imela znamke, ki bi jo izdala pošta, razloži mag. Igor Blažina, pomočnik glavnega direktorja v družbi Postojnska jama, d. d.

Perejo in prenavljajo

V Postojnski jami se ves čas kaj dogaja. Pozimi to največjo slovensko turistično zanimivost čistijo. Prekrasni podzemni svet redno perejo, se pohvali večinski lastnik Postojnske jame Marjan Batagelj, ki nam je tudi zaupal, da potekajo testiranja nove vlakovne kompozicije podzemne železnice, ki je lani praznovala 140-letnico. »Prvi na svetu uvajamo asinhroni motor, gumirali bomo kolesa, vgradili protihrupni sistem. Z novostmi bomo zmanjšali hrup, vibracije, onesnaževanje jame.« In še ni konec novosti. Jeseni jih namreč čaka pravi podvig: začeli bodo prenavljati jamsko razsvetljavo v celoti, 2000 svetilk standardnega tipa bodo nadomestili z LED-svetilkami. »Če bomo vse to naredili, bodo zadovoljni obiskovalci in jama. Veste, jama čisto vse ve...« Poseg potrjuje osnovno usmeritev vodstva – Postojnska jama je globalna, ne masovna destinacija. Batagelj daje prednost kakovosti pred množičnostjo. Jamskemu kompleksu z več kot 100 živalskimi vrstami, s šestimi metri višinske razlike med vhodom in koncertno dvorano ter brez ene same stopnice na glavnih oglednih poteh želi dodati ogleda vredne vsebine tudi zunaj.

Prijazno do živali in otrok

Letos bo Postojnska jama postala prijazna tudi do hišnih ljubljenčkov. Živali seveda ne bodo spustili v jamo, kajti če Fifija nekam pritisne sredi ogleda... Bodo pa organizirali varstvo štirinožcev in drugih živali, medtem ko bodo njihovi lastniki pod zemljo. A prednostna naloga je ureditev razstavnega paviljona, ki so mu našli mesto v nekdanjem bazenu pri jami. To bo pravi muzej o jami, krasu in človeku, napoveduje Batagelj, etnolog in geograf, krasoslovec po izobrazbi. V paviljonu bodo tri glavne enote: razvoj krasa, zgodovina Postojnske jame ter človek in jama. Da bi bila vsebina res zanimiva in ekskluzivna, so nekaj eksponatov iz Postojnske jame odkupili od dunajskega prirodoslovnega muzeja, zbirko lutk neandertalskega človeka pa v Belgiji. Značilnost paviljona bo tudi dvojna tekstovna oprema razstavljenih stvari: ena na višini za odrasle in ena za otroške oči. Ker imajo v Postojnski jami očitno radi obletnice, ga bodo odprli 8. 2. 2014 za kulturni praznik, kar pomeni 110 let od prve ideje za njegovo postavitev. 

Deli s prijatelji