FOTOGRAFIJA

Pošto Slovenije so nategnili: kupili so ukradeno

Objavljeno 02. oktober 2014 16.16 | Posodobljeno 02. oktober 2014 16.18 | Piše: P. Pa.

Avstralski fotograf je doživel šok, ko je ugotovil, da je na slovenski znamki njegova fotografija.

To je sporna fotografija, ki jo objavljamo brez dovoljenja, saj smatramo, da prevlada interes javnosti.

LJUBLJANA – Fotograf Steve Bourne je šokiran ugotovil, da se je njegova fotografija netopirja brez njegove vednosti znašla na znamki Pošte Slovenije. Fotografijo je Bourne posnel pred približno desetimi leti, da se je znašla na znamki, pa je ugotovil šele prejšnji teden, ko ga je na to opozoril nemški biolog. Na Pošti Slovenije zatrjujejo, da imajo vsa dovoljenja, vseeno pa bodo od oblikovalca zahtevali dodatna pojasnila in bodo v primeru ugotovitve nepravilnosti tudi ustrezno ukrepali.

Pošto razkrinkal Nemec

Nemec je, ko je znamko dodal v svojo spletno galerijo, s preprostim brskanjem po spletu odkril, kdo je resnični lastnik omenjene fotografije, za katero je fotograf potreboval kar precej časa in potrpljenja, saj je znano, da je netopirje zelo težko fotografirati.

Bourne je bil, kot poročajo avstralski mediji, nad odkritjem presenečen in šokiran. »Malo bizarno je. Mislil sem si, zakaj bi bila moja fotografija uporabljena v Sloveniji. To je res frustrirajoče.« Spomnil je na svoje pravice in na to, da zasluži zasluge za trdo delo. »Sploh ne gre za denar, gre za moj prispevek.«

Bo fotograf tožil?

Fotograf bi brez težav lahko tožil Pošto Slovenije, kot kaže pa se mu za zdaj še ne mudi v pravni obračun. »Vesel bi bil potovanja v Slovenijo. Tam imajo res nekaj enkratnih jam,« je še za konec dejal Bourne.

Kako je mogoče, da se je fotografija znašla na znamki brez lastnikovega dovoljenja, smo preverili tudi pri Pošti Slovenije, kjer pravijo, da pred vsako izdajo znamke pridobijo soglasja, dovoljenja in izjave oblikovalcev o avtorstvu. 

»Slednje pomeni, da smo tudi v tem primeru od oblikovalca znamke Edija Berka, v skladu s pogodbo o naročilu avtorskega dela, pridobili vsa potrebna soglasja. Iz njegove zavezujoče izjave izhaja, da je oblikovalec avtor tako oblikovanja kot ilustracije znamke ter da pri oblikovanju znamke ni uporabil fotografij oziroma so bile te samo izhodišče za pripravo ilustracij,« pojasnjujejo in dodajajo, da bodo v tem primeru od oblikovalca zahtevali in pridobili dodatna pojasnila o avtorstvu ter bodo v primeru kakršnih koli ugotovitev o nepravilnostih ustrezno ukrepali.

Išče fotografa

Berk je v telefonskem pogovoru pojasnil, da ga je včeraj Pošta Slovenije o tem obvestila. »Pri oblikovanju znamke ni bila uporabljena fotografija, ampak je bila uporabljena vektorska ilustracija,« je pojasnil Berk, ki je z oblikovanjem te znamke nastopil na razpisu januarja 2013. »V razpisu je bila tudi kontaktna oseba, ki sem jo kontaktiral za posredovanje gradiva, a fotografije, ki mi jih je poslala, niso bile primerne, zato sem na spletu poiskal druge.« Dejal je, da je na spletu našel to fotografijo, ki pa je bila v zelo majhni resoluciji, avtorja pa ni bilo navedenega. Pojasnjuje, da ni uporabil fotografije, ampak je na podlagi tega posnetka ustvaril vektorsko ilustracijo, ki jo je uporabil pri oblikovanju.

»Takoj, ko so me včeraj o tem obvestili, sem poskušal navezati stik z novinarko in s fotografom, da bi mu razložil postopek dela in da bi na neki normalen način to poskušala razčistiti ter da ga vprašam, kaj meni on o tem.«

Berk je še pojasnil, da ilustrator vedno vzame za svoje delo neki vir, da ne gre nikoli sam v naravo. Sam zdaj prek različnih virov poskuša navezati stik s fotografom in razrešiti nastalo stanje.

Deli s prijatelji