OPOZORILNA STAVKA

Poštarji ne bodo
 zvonili niti enkrat?

Objavljeno 03. maj 2015 15.26 | Posodobljeno 03. maj 2015 15.27 | Piše: Iztok Umer
Ključne besede: Pošta stavka

Sindikat poštnih delavcev je za 1. junij napovedal opozorilno stavko.

Fotografija je simbolična.

KOPER – Le eno uro je bilo na oglasnih deskah za zaposlene obešeno obvestilo sindikata o napovedi opozorilne stavke za 1. junij. Iz centrale v Mariboru je zatem na vse enote prišlo obvestilo, naj sindikalno obvestilo odstranijo, in to se je zgodilo na vseh, približno 500 poštah v Sloveniji. »Poslovodstvo pošte se z nami ne želi pogovarjati in je poteptalo vse dogovore glede reševanja reorganizacije dela na poštah, reševanja plačila nadur, bolniških staležev in drugih vsebin, ki jih zajema okrožnica št. 49/T, s katero se sindikalisti ne strinjamo. Brez usklajevanja s sindikalisti, kot je bilo obljubljeno na skupnem sestanku 26. marca, je vodstvo pošte 2. aprila izdalo omenjeno okrožnico in nas zaposlene dobesedno postavilo pred zid. Zato smo zagrozili z opozorilno stavko,« nam je pojasnil predsednik sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič.

»Pod obvestilom zaposlenim na poštah, ki sta ga podprla oba sindikata, sem se podpisal kot predstavnik sindikata poštnih delavcev pri Konfederaciji sindikatov 90 in navedel, da je zgoraj navedeno okrožnico poslovodstvo Pošte Slovenije izdalo navkljub predhodno dogovorjenega usklajevanja s sindikatoma. Po mojem mnenju je poslovodstvo Pošte Slovenije prelomilo dano obljubo s skupnega sestanka 26. marca, kjer smo jasno povedali, da so določene predlagane vsebine za reorganizacijo dela na poštah za nas nesprejemljive in po nasvetih naših pravnikov tudi nezakonite. Tedaj smo jasno povedali, da bomo zaostrili sindikalne aktivnosti in da bomo ob nepopustljivosti uprave za rešitev nastalih težav poiskali tudi sodno pot. Enostransko potezo delodajalca razumemo kot odstop od socialnega dialoga, pozvali smo ga, da sedemo za skupno mizo, sicer bomo 1. junija opozorilno ustavili delo. Prepričani smo bili, da bo poslovodstvo pošte z Borisom Novakom kot generalnim direktorjem na čelu držalo dano obljubo, žal se to ni zgodilo, in 2. aprila je izdalo sporno okrožnico vsem poštam, poslovnim enotam ter strokovnim službam, v kateri so objavljeni napotki o organiziranosti dela na poštah,« razlaga Gržinič.

In kje tiči jedro spora med zaposlenimi poštnimi delavci in poslovodstvom? Sindikalist Gržinič nam je pojasnil: »Delamo v nenormalnih razmerah, ko se poštarje in pismonoše vse bolj obremenjuje. Pri našem delu imamo tako imenovani neenakomerni delovni čas, kar pomeni, da nimamo natančno opredeljenega urnika dela. Prilagajati se moremo prometu oziroma količini prejetih pošiljk, ki jih moramo dostaviti naslovnikom. Naj navedem samo svoj primer kot pismonoše: delo bi moral končati ob 13.30, so dnevi, ko pošte ne morem dostaviti pred 16. uro. V vrtcu imam otroka, ki ga moram prevzeti do 16. ure, v takih primerih moram prositi sorodnike ali prijatelje, da gredo ponj. Drugi poštni delavci imajo težave, ker jih upravnik zaradi manjšega prometa ob prihodu na delo pošlje domov. Viški in manko delovnih ur se ne obračunavajo pravilno. Poslovodstvo celo namiguje, da smo za podaljšani delovni čas krivi sami, da recimo pismonoše posedamo po kavarnah in si pripisujemo nadure, ki jih ne opravljamo. Hranim dokumentacijo, koliko ur poslovodni kadri na koprski poslovni enoti pošte presedijo na delovnem mestu,« nam je zaupal Gržinič.

Vodstvo pošte: Obljube nismo prelomili

Dodal je, da se je pod obvestilom za opozorilno stavko podpisal, medtem ko je vodstvo pošte na njihove enote poslalo nepodpisan dopis, v katerem med drugim piše: »V vodstvu Pošte smo bili obveščeni, da ste s strani sindikata poštnih delavcev prejeli obvestilo, v katerem vas omenjeni sindikat obvešča, da bo 1. junija opozorilno ustavil delo, v kolikor delodajalec ne bo preklical točke I. iz okrožnice 49/T. Želimo poudariti, da navedbe sindikata poštnih delavce KS 90 ne držijo. Predstavniki vodstva Pošte Slovenija smo na sestanku 26. marca predstavnike obeh sindikatov seznanili z ukrepi, ki so zapisani v zgoraj navedeni okrožnici. Na navedenem sestanku je bilo jasno poudarjeno, da je potrebno z izvajanjem navedenih ukrepov pričeti takoj, seveda pa se je vodstvo Pošte Slovenije o njihovi vsebini in podrobnostih še naprej pripravljeno pogovarjati s predstavniki obeh sindikatov. Konferenca sindikatov je pobudo za nadaljevanje pogovorov sprejela, sindikat poštnih delavcev KS 90 pa je na sestanku povedal, da se ne želi več pogovarjati. S strani vodstva Pošte Slovenija torej ni bila prelomljena nobena obljuba, pač pa je sindikat poštnih delavcev tisti, ki je ocenil, da nadaljnji dialog ni več smiseln. Ne glede na navedeno si bo vodstvo Pošte Slovenije še naprej prizadevalo za dialog med obema sindikatoma, in sicer glede vseh odprtih vprašanj, ki zadevajo zaposlene v Pošti Slovenije. Vsebine zgoraj navedene okrožnice pa seveda ne bomo preklicali, saj je edino z ukrepi, navedenimi v njej, mogoče doseči enakomernejšo obremenitev v poštnem prometu, zmanjšanje viškov in mankov ur, boljšo izrabo letnih dopustov, zmanjšanje bolniških odsotnosti, s tem pa večje zadovoljstvo vseh zaposlenih v družbi. Zato pričakujemo, da boste izvajali vse ukrepe, navedene v njej.«

Dve plati pogledov na stanje v naši poštni ustanovi. Stvari ne bomo komentirali, vam, dragim bralkam in bralcem, zastavljamo le vprašanje, ali ste zadovoljni s svojim poštarjem. 

Deli s prijatelji