SEM IN TJA

Pošta spet nosi kuverte o Bratuškovi

Objavljeno 08. oktober 2014 10.52 | Posodobljeno 08. oktober 2014 11.18 | Piše: STA, K. K.

Tokrat pošto pošilja Aleksander Čeferin.

Roparjeva tarča je bila tokrat pošta.

LJUBLJANA – Zastopnik Alenke Bratušek Aleksander Čeferin je danes pojasnil, da je v torek popoldne Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) poslal pripombe na osnutek ugotovitev glede izbire slovenskih kandidatov za evropskega komisarja. Osnutka ugotovitev KPK in tudi pripomb, ki jih je poslal, še ni želel komentirati.

Bo javnost končno obveščena?

Čeferin je prejšnji teden predlagal izločitev celotnega senata KPK iz preiskave, saj naj bi s kritičnimi izjavami o Bratuškovi pokazali pristranskost. Kot je pojasnil danes, odgovora KPK še ni prejel. Predsednik KPK Boris Štefanec je že dejal, da bi se sam izločil, če bi imel občutek, da je pristranski. KPK je nekdanji premierki in kandidatki za podpredsednico Evropske komisije Bratuškovi osnutek ugotovitev posredoval 9. septembra. Ker Bratuškova ni dvignila pošiljke v zakonskem roku, pa so 27. septembra opravili izročitev v poštni nabiralnik. Rok sedmih delovnih dni, ko se Bratuškova lahko izjasni o navedbah, se je iztekel v torek.

Po Čeferinovih navedbah KPK prošnji za podaljšanje roka za še sedem delovnih dni »pričakovano« ni ugodil. Tako bo senat KPK predvidoma v prihodnjih dneh sprejel končni dokument in z njim seznanil javnost.

Čaka tudi Cerar

Kandidatko za evropsko komisarko, konkretneje za podpredsednico energetske unije, sta sicer v ponedeljek zaslišala pristojna odbora Evropskega parlamenta. Prvi odzivi evropskih poslancev so zelo kritični, češ da so bili odgovori preveč splošni. Odločitev o oceni njenega nastopa naj bi bila znana danes pozno popoldne. Na odločitev Bruslja čaka tudi slovenska vlada, ki jo vodi Miro Cerar.

Bratuškova je odgovarjala tudi na vprašanja o postopku pred KPK. Med drugim je poudarila, da spoštuje zakone. Prav tako je po njenih besedah daleč od tega, da bi imel postopek imenovanja kandidata za komisarja kakršne koli znake korupcije, kar da je ugotovil tudi KPK.

KPK je v odzivu poudaril, da so te izjave Bratuškove prehitre in netočne, saj postopek še ni zaključen. V omenjeni zadevi KPK poleg suma nasprotja interesov preiskuje tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto, so še dodali.

Deli s prijatelji