IGRALEC

Poslovil se je Tone Šolar

Objavljeno 18. junij 2015 14.11 | Posodobljeno 18. junij 2015 15.22 | Piše: K. K.

Poslovil se je dolgoletni član našega ansambla SNG Nova Gorica.

Tone Šolar, desno, z nekdanjim tiskovnim predstavnikom novogoriškega kledališča Borutom Bašinom.

NOVA GORICA – Poslovil se je dolgoletni član našega ansambla SNG Nova Gorica Tone Šolar. »V našem gledališču je oživel več kot 120 likov. Njegov vedri in srčni značaj bomo ohranili v lepem spominu,« sporočajo iz gledališča.

Tone Šolar je sprva veliko nastopal po amaterskih odrih, leta 1956 pa se je posvetil študiju igre na ljubljanski akademiji. Po študiju je najprej igral v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju, že leta 1965, ko je bilo novogoriško gledališče še polpoklicna ustanova, pa je postal član tamkajšnjega igralskega ansambla. 20 predstavam, ki jih je sooblikoval v Goriškem gledališču, je v treh desetletjih (1969–1999) dodal še 100 kot član Primorskega dramskega gledališča (današnji SNG Nova Gorica). Med njegovimi markantnimi dramskim študijami omenimo vsaj Temnikarja v Povšetovi priredbi Balade o trobenti in oblaku, Marjana v Povšetovi monodrami Izvolite, tovariš Marjan, Ponza v Pirandellovi drami Kaj je resnica? (zanj je prejel Borštnikovo nagrado) in doktorja Ranka v Ibsenovi Nori, oblikoval pa je tudi celo vrsto imenitnih likov v predstavah za otroke in mladino. Poleg gledaliških vlog je Tone Šolar sodeloval tudi v številnih celovečernih filmih ter televizijskih nanizankah in nadaljevankah.

V prostem času je kot umetnostni kovač ustvaril številne izdelke. Precej so jih uporabili tudi v predstavah in nekateri so še vedno v gledališki rekvizitarnici.

Deli s prijatelji