PODKUPNINE

Posli Hilde Tovšak: zamenjali so 20 delavcev, hoteli so jih 100

Objavljeno 01. marec 2013 14.50 | Posodobljeno 01. marec 2013 21.03 | Piše: S. J., M. U.

Zaslišanja preostalih treh osumljenih se nadaljujejo na slovenjgraškem sodišču.

Hilda Tovšak

LJUBLJANA, SLOVENJ GRADEC – Po slabih dveh urah od začetka zaslišanj štirih osumljenih je okrožno sodišče v Slovenj Gradcu prva zapustila Hilda Tovšak. Preiskovalna sodnica ji je odredila sodno pridržanje, zaslišana bo ponovno v soboto ob 9. uri, je povedal odvetnik Tovšakove Boris Kanduti. Okoli 90 strani dolga ovadba jo bremeni dajanja daril pri gospodarskem poslovanju. Kot je še povedal Kanduti, je osumljena dajanja daril v zvezi z gospodarskim poslovanjem konec lanskega leta in v začetku letošnjega leta. Okoli 90 strani dolga ovadba bo, kot je dejal odvetnik, zanj »domače branje do jutri zjutraj«.

Zaslišanja preostalih treh osumljenih se na slovenjgraškem sodišču nadaljujejo

Okoli 17. ure so namreč na zaslišanje ločeno pripeljali poleg Tovšakove še tri moške – ti so bili pridržani v okviru četrtkovih kriminalističnih preiskav, ki jih je usmerjalo specializirano državno tožilstvo.

Furlan predlaga pripor

Vodja specializiranega državnega tožilstva (SDT) Harij Furlan je po četrtkovih hišnih preiskavah predlagal pripor za štiri osumljene zaradi nevarnosti ponovitve kaznivih dejanj.

Če bo Hilda Tovšak spoznana za krivo, ji grozi do pet let zapora.

Preiskava poteka zoper 14 fizičnih in tri pravne osebe, in čeprav o konkretnih imenih molčijo, je Furlan na današnji novinarski konferenci povedal, da med njimi ni Alstoma. NPU jih je 13 ovadil za dajanje, enega tujca pa za prejemanje podkupnine. Po neuradnih podatkih naj bi sicer Tovšakova prek svojega podjetja Slavc skupaj z drugimi osumljenci iskala varilce za Alstomova dela v Teš 6. 

Cilj osumljencev je bil pridobiti protipravno korist, ki jo je po besedah Furlana gnala brezkompromisna želja po zaslužku. Gre za zavržno obliko izkoriščanja ljudi, je dejal Furlan, vsi osumljenci pa so s svojim ravnanjem ogrožali življenje ljudi. Šlo je za delavce, »ki prihajajo iz držav z nižjim standardom od slovenskega in si želijo zaslužiti za preživetje, pogosto pa ostanejo brez vsega«.

Osumljeni bi zaslužili več sto tisočakov

Vodja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Bruno Blažina je povedal, da so osumljenci hoteli bolje plačane delavce nadomestiti s slabše plačanimi, nekaj deset delavcev pa jim je menda že uspelo nadomestiti. Po zadnjih podatkih so do zdaj zamenjali 20 delavcev, načrtovali pa so zamenjavo več kot 100 delavcev. S takimi posli bi osumljeni lahko zaslužili več sto tisoč evrov. Kot je povedal Furlan, je bilo nekaj denarja že izplačanega, vendar so nadaljnje izplačevanje podkupnin preprečili. Cilj preiskave, ki so jo sprožili oktobra na podlagi kazenske ovadbe, je bil po besedah Blažine preprečitev kaznivih dejanj.

Pripor da ali ne: jasno bo po 17. uri

»Osebe, ki so v pridržanju, so za pridržanje sposobne. V enem primeru pa je to potrdil tudi zdravnik,« je ugibanja o zdravstvenem stanju bivše gradbene baronice, ki je včeraj doživela napad tesnobe in obiskala psihiatrično bolnišnico, končal Furlan.

Četverica osumljenih bo stopila pred preiskovalnega sodnika, ki bo odločil, ali osumljenci ostajajo v priporu. Zaslišanja naj bi se začela ob 17. uri.

Deli s prijatelji