POCENI

Poslanska južina
 za pičlih 3,85 evra

Objavljeno 06. februar 2012 11.04 | Posodobljeno 06. februar 2012 11.15 | Piše: Aleksandar Lukić

S kosilom v državnem zboru lahko poslanci veliko privarčujejo.

Skodelica kave po diskontni ceni.

LJUBLJANA – Prazna malha ne stoji pokonci. In svoje želodce morajo na dolge državnozborske seje pripraviti tudi poslanci in vsi zaposleni v državnem zboru. Zanimiv pa je cenik parlamentarne restavracije, ki razkriva še en razlog, zakaj je tam dobro delati: poleg redne plače sta hrana in pijača v tamkajšnji kavarni res poceni. Tudi pivo, denimo. Za kosilo v samopostrežnem delu parlamentarne restavracije je treba odšteti 3,85 evra, nam odgovarjajo v službi za odnose z javnostjo. Naj ob tem dodamo, da je kosilo sestavljeno iz solate, glavne mesne ali zelenjavne jedi ter sladice, sadja ali jogurta. Če se poslanec denimo odloči še za juho, mora za tisto, ki je takrat na jedilniku, odšteti natanko 0,35 evra. Če pa mu ne ustreza nobena od glavnih jedi, se lahko odloči za špagete s paradižnikovo omako in baziliko, ki stanejo pičlega 1,40 evra. Za tiste, ki nočejo nositi pladnjev in se raje pustijo streči, imajo v tamkajšnji restavraciji tudi postrežni del: tam kosilo stane pet evrov, dražja pa je tudi druga hrana, za juho je treba odšteti denimo en evro, kar je skoraj trikrat toliko kot v samopostrežnem delu.

Cenik hrane objavljamo v celoti, kot so nam ga posredovali iz državnega zbora. Enako tudi cenik pijače.

Po hrani na poceni kavo

Po koncu kosila pa se zagotovo prileže še kavica v kavarni. Takšna brez dodatkov stane 40 centov, z mlekom je 10 centov dražja, s smetano 20. Za čaj je treba odšteti 30 centov, z dodatkom limone pa 40. Če to primerjamo s kavarnami v okolici parlamenta, je kava vsaj štiri- do petkrat cenejša. Pri čaju je razlika še večja.

V parlamentu strežejo tudi alkoholne pijače, te so v restavraciji, samopostrežni restavraciji in točilnici na voljo le med kosilom (od 11.30 do 14. ure) ter med sejami državnega zbora, do 19. ure. Mogoče je naročiti le pivo ali vino. Za 0,33 litra piva v steklenici je v samopostrežnem delu treba odšteti 1,30 evra, v postrežnem pa 1,50, za vino pa v prvem od 1,90 do 2,40 evra za stekleničko (0,2 litra ali 0,25 litra) ter v drugem od 1 do 1,55 evra za 0,1 litra.

»Restavracija državnega zbora je namenjena zaposlenim v državnem zboru (teh je okoli 300, op. p.) ter poslankam in poslancem, vabljenim na seje, novinarjem, ki poročajo iz državnega zbora, ter protokolarnim obedom, s katerimi privarčujemo tudi pri stroških za reprezentanco. Pri oblikovanju cen proizvodov in storitev restavracije državnega zbora se v izračunu cene upoštevajo vsi stroški,« nizke cene utemeljujejo v DZ in dodajajo, da državnozborska restavracija ni ustvarjena za kovanje dobička, posledično pa so cene nižje kot v zasebnih restavracijah. »Zato naše restavracije nikakor ne moremo primerjati z njimi,« še dopolnijo.

Deli s prijatelji