DILEMA O DOLŽNOSTIH

Poslanec ZL Kordiš: Rehabilitirajmo politično nasilje

Objavljeno: 06.10.2015 14:40Posodobljeno: 06.10.2015 14:40

Po njegovem je rehabilitacija nasilja deprivilegiranih razredov obstoječemu sistemu nevarna, zato jo je treba zatreti v kali, in sicer s prikazovanjem, da gre za največje zlo tega sveta.

LJUBLJANA – »Rehabilitirajmo politično nasilje«. To je naslov sestavka, ki ga je danes na facebooku objavil poslanec Združene levice Miha Kordiš. Na twitterju pa se zaradi poslančevega navdušenja nad nasiljem številni zgražajo. Očitno se je poslanca kritika dotaknila, saj je tekst kmalu po objavi na facebooku spremenil.

To je prvotni tekst, s katerim je v javnosti nastopil Kordiš.

Zapis se nanaša na članek, ki ga je objavil The Guardian. Francoski letalski prevoznik je namreč potrdil možnost množičnega odpuščanja, direktorja za človeške vire Xaviera Broseto pa so zaposleni skoraj linčali, zato je moral skoraj nag bežati. Prav tako hitro pa se je moral odstraniti tudi glavni izvršni direktor Frederic Gagey.

O vrstah nasilja

Kordiš pravi, da se zdaj vsi zgražajo nad nasiljem zaposlenih, in vprašuje, ali metanje ljudi na cesto morda ni nasilje … Po njegovem lahko k nasilju štejemo tudi brezposelnost, prekarnost, odpuščanja, slabo zdravstveno oskrbo in še kaj. »Skupno jim je, da se izvajajo v korist vladajočih razredov in sistema, zato so skoraj vse legalne, prav vse pa so tolerirane,« je zapisal. Meni, da je edino nasilje, ki ga danes obsojamo, »občasna samoobrambna reakcija delavskih razredov«.

Kot pravi, kapitalizem lahko preživi vse, le popolnega prevrata proizvodnih razmerij ne. »Tudi če delavski razredi prevzamejo oblast po legalistični poti meščanske demokracije – tj. z volitvami – in se tam obdržijo, sledi nasilje,« dodaja Kordiš, češ da sile kapitala »udarijo z vsemi sredstvi brezkompromisno in brutalno, 'fučka' se njim za demokracijo, pravo in nenasilje«.

Pravica in dolžnost?

Po njegovem je rehabilitacija nasilja deprivilegiranih razredov obstoječemu sistemu nevarna, zato jo je treba zatreti v kali, in sicer s prikazovanjem, da gre za največje zlo tega sveta. In kje je rešitev? Kordiš pravi, da se »ples kapitalističnega nasilje« stopnjuje in sklene: »Mar ni revolucionarno nasilje proti taki strahoti ne le pravica, marveč kar dolžnost?«

Kordišev popravljeni zapis lahko preberete v galeriji.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije