SMEŠNO NIZKE CENE

Poslanci si lahko za en evro napolnijo želodce

Objavljeno 10. september 2014 15.46 | Posodobljeno 10. september 2014 15.46 | Piše: A. K.

Kovanec je dovolj, da slovenski poslanci in drugi zaposleni v parlamentu potešijo lakoto.

S poslanskimi plačami si v parlamentu ni težko privoščiti kosila.

LJUBLJANA – Le kdo bi se branil poslanske plače? Verjetno nihče. Pa tudi ugodnosti, ki so jih naši poslanci deležni, ne. Mednje zagotovo spadata tudi poceni jedača in pijača, s katero si lahko naši politiki v parlamentu napolnijo želodce. Kjer koli drugje v Ljubljani bi verjetno za take obroke odšteli dvakrat ali celo trikrat več denarja, v hramu slovenske demokracije pa morajo zaposleni za svoj obrok seči le po kovancih.

Primerljive cene?

V parlamentu so nam pojasnili, da je na Šubičevi 4 tako, ker je hrana določena le na podlagi stroškov, ki nastanejo v zvezi z njeno pripravo. »Restavracija v državnem zboru ne ustvarja dobička, saj ne gre za pridobitno dejavnost. Cene so tako povsem primerljive s cenami v podobnih restavracijah (v menzah v zaseben in javnem sektorju) ter malo nižje kot v zasebnih restavracijah,« so nam sporočili.

Glavna jed, solata in sladica za štiri evre

A to ne bo povsem držalo, saj se skoraj nikjer v prestolnici za štiri evre ne da kupiti kosila, ki bi zajemalo glavno jed, solato in sladico. Toliko stane obrok v samopostrežnem delu parlamentarne restavracije, v strežnem delu pa le dva evra več.

Za en evro

Dejstvo je, da si lahko naši poslanci lakoto potešijo že za dober evro, saj, denimo, goveja juha z rezanci stane 0,60 evra, zelenjavna juha 1,20 evra, mala solata en evro, enolončnica brez mesa pa 1,60 evra. Po kosilu se lahko odpravijo na smešno poceni kavo, za katero morajo odšteti od 0,50 do 0,70 evra, če pa jim kava ne diši, si lahko za pičlih 40 centov naročijo čaj.

Nekaj cen v strežnem delu restavracije (v evrih):

Goveja juha z rezanci – 0,60
Zelenjavna juha – 1,20
Telečji naravni zrezek – 4,80
Pljučni file na žaru – 9,40
File brancina na zelenjavi – 7,50
Lignji na žaru – 4,60
Mala solata – 1
2 dl soka od 1,40 do 1,80

Cene v samopostrežnem delu:


Špageti po bolonjsko – 2,30
Enolončnica brez mesa – 1,60
Golaž – 2
2 dl soka od 1,10 do 1,40
Kava – 0,50
Kava s smetano – 0,70
Kava z mlekom – 0,60
Čaj – 0,40

 

Deli s prijatelji