BREZ ZAOSTRENIH POGOJEV

Poslanci si lahko oddahnejo: predlog ZaAB zavrnjen

Objavljeno 03. junij 2015 17.26 | Posodobljeno 03. junij 2015 17.26 | Piše: STA, A. L.

Predlog je bil sicer del paketa zakonov ZaAB, ki bi pravnomočno obsojenim prepovedali kandidirati na najvišje položaje.

LJUBLJANA – Mandatno-volilna komisija državnega zbora je na današnji seji zavrnila še spremembe zakona o poslancih, s katerimi bi zaostrili pogoje, pod katerimi poslancu preneha mandat. Koalicija je namreč napovedala, da bo pripravila nov zakon. Predlog je bil sicer del paketa zakonov ZaAB, ki bi pravnomočno obsojenim prepovedali kandidirati na najvišje položaje.

Z zavrnjenim predlogom sprememb bi v zakon o poslancih vnesli strožjo določbo, po kateri poslancu preneha mandat. Za prenehanje bi tako zadostovala že obsodba na nepogojno kazen zapora, medtem ko je trenutno za to potrebna obsodba na nepogojno kazen zapora, daljšega od šest mesecev.

Pomanjkljivosti zakona

Po besedah Lilijane Kozlovič (SMC) je treba predlog zavrniti zaradi opozoril zakonodajno-pravne službe. Ta je opozorila na precejšnje pomanjkljivosti zakona, ki jih po besedah Kozlovičeve ni mogoče popraviti, ker nekateri členi niso odprti. Tudi zato so na torkovem odboru za notranje zadeve po njenih besedah zavrnili preostale zakone iz paketa in bodo pripravili novega. Pri tem namerava koalicija iskati tudi čim širše soglasje, je napovedala.

Zakonodajno-pravna službe je v svojem mnenju opozorila, da je predlog del paketa, ki se nanaša na omejitve pri kandidiranju na najvišje položaje v državi. Pri tem pa po ugotovitvah omenjene službe paket vprašanja ne ureja dovolj celovito in enotno za vse voljene javne funkcionarje. Tudi sicer so bile štiri novele iz paketa že zavrnjene.

Spremembe zakona o poslancih bi po oceni omenjene službe tudi poglobile razlikovanje med pogoji za pridobitev funkcije poslanca in razlogi za njeno prenehanje, prav tako ne predvidevajo učinkovitega pravnega varstva pri odločanju o prenehanju mandata poslanca, kar je kot potrebno pred časom opredelilo ustavno sodišče.

Podpora vsem dobrim predlogom

Anja Bah Žibert (SDS) je sicer ocenila, da koalicija predloga ne bo podprla zgolj zato, ker ga je predlagala ZaAB, ki jo je označila tudi kot »koalicijo pod B«. Ob tem je opozorila, da je koalicija v koalicijski pogodbi zapisala, da bo podprla vse dobre predloge ne glede na predlagatelja.

Jernej Vrtovec (NSi) je koalicijo opozoril, naj bo pri pripravi novega paketa previdna, saj se lahko zgodi, da bo sicer na ustavnem sodišču spoznan za neustavnega. Vsi dosedanji predlogi posega v pasivno volilno pravico se zdijo namreč poslancu prestrogi glede na podobne omejitve v tujini. Tudi sicer je prepričan, da so tovrstni zakoni nekakšna nezaupnica volivcem, saj da znajo ti na volitvah sami presoditi, ali gre zapornika izvoliti za poslanca ali ne.

Dopolnilo SDS

V SDS so predlagali dopolnilo, po katerem bi za prenehanje mandata poslancu določili milejše pogoje, kot je to predvidel predlog ZaAB, vendar je bilo dopolnilo zavrnjeno. Zavrnjeno je bilo tudi dopolnilo, po katerem bi mandat poslancu prenehal tudi, če bi se ugotovilo, da je v prejšnjem nedemokratičnem sistemu sodeloval s Službo državne varnosti.

Že v torek je sicer odbor na notranje zadeve zavrnil novele zakona o državnem svetu, zakona o vladi, zakona o volitvah predsednika republike in zakona o lokalnih volitvah, ki so bile del že omenjenega paketa zakonov ZaAB.

Deli s prijatelji