PREDSEDNIŠKE VOLITVE

Poslanci SD enotno podpirajo Pahorja

Objavljeno 05. junij 2012 19.50 | Posodobljeno 05. junij 2012 19.47 | Piše: Mo. S., STA

Nekdanji prvak SD je izrazil tudi željo po pogovoru s prvakom Desusa Karlom Erjavcem.

LJUBLJANA – Poslanska skupina SD je danes enotno podprla Boruta Pahorja kot kandidata SD za mesto predsednika republike, je potrdil vodja poslancev Janko Veber. Končno besedo o podpori SD Pahorjevi kandidaturi bo sicer predvidoma sredi junija imelo predsedstvo stranke na tajnem glasovanju.

Kdo podpira koga?

V Pozitivni Sloveniji sicer stavijo na Danila Türka, v Desusu, SLS in Državljanski listi pa se o podpori posameznemu kandidatu še niso izrekli. Predsednik SLS Radovan Žerjav je pojasnil, da sta v njihovi stranki dve možnosti: ali bodo imeli svojega kandidata ali pa ne bodo podprli nobenega. Gregor Virant je sicer že povedal, da bi Pahorja osebno podprl.

Pahor je sicer z napovedjo kandidature na sobotnem kongresu SD večino delegatov presenetil, slišati je bilo tudi očitke, da se o tem ni prej posvetoval s stranko. Toda današnja podpora poslanske skupine Pahorjevi kandidaturi je bila enotna, je poudaril Veber. Prisoten je bil tudi novoizvoljeni predsednik SD Igor Lukšič, ki po Vebrovih besedah o podpori ni imel pomislekov.

Erjavec se bo odločal v četrtek

Nekdanji prvak SD je izrazil tudi željo po pogovoru s prvakom Desusa Karlom Erjavcem, saj ta stranka v tekmo za predsednika svojega kandidata ne bo poslala. Izvršni odbor Desusa bo o podpori razpravljal v četrtek. Erjavec sicer opozarja, da so mnenja v stranki deljena, gotovo je le, da bodo podprli kandidata, ki prihaja z levice.

Kandidaturo za predsednika države so do zdaj poleg Pahorja napovedali že trenutni predsednik republike Danilo Türk, evropski poslanec Milan Zver, ki ga v tekmo za predsednika pošilja SDS in ga podpira tudi NSi, predsednik zunajparlamentarne SNS Zmago Jelinčič ter neodvisni kandidat Marko Kožar.

Deli s prijatelji