PREMIKI

Poslanci PS vložili konstruktivno nezaupnico vladi

Objavljeno 22. februar 2013 16.14 | Posodobljeno 22. februar 2013 22.50 | Piše: Mo. S., Ma. F., STA

Za mandatarko nove vlade predlagajo Alenko Bratušek, ki si je zagotovila podporo DL, SD in Desusa.

Bratuškova za novo mandatarko.

LJUBLJANA – Poslanci Pozitivne Slovenije (PS) so danes vložili konstruktivno nezaupnico vladi Janeza Janše, kot mandatarko za sestavo nove vlade pa predlagajo Alenko Bratušek, je v izjavi za javnost povedal vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Poudaril je, da nezaupnice niso vložili zato, da bi dobili »slamnatega predsednika vlade«, ampak zato, da dobijo vlado.

Agonije naj bo konec

Kot je še dejal, se je Slovenija znašla v največji politični krizi v zgodovini samostojne države. Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), obremenilno za premierja in predsednika SDS Janeza Janšo ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki je podpisal t. i. bianco odstopno izjavo, je namreč pripeljalo do točke, ko so koalicijski partnerji začeli odhajati iz vlade. Odločili so se, da to agonijo pripeljejo h koncu, saj je odgovornost največje parlamentarne stranke, da to krizo zaustavi in najde pot k oblikovanju nove večine v državnem zboru (DZ), je še povedal.

Bo glasovanje že v sredo?

Predlagajo, da parlament o nezaupnici vladi glasuje na izredni seji DZ, ki bo po napovedih že v sredo ob 10. uri, poroča Radio Slovenija. V stranki si želijo, da bi na isti seji volili tudi že novega predsednika DZ, za katerega je stranka SD predlagala Janka Vebra. Odločitev o tem, ali bo izredna seja lahko potekala že v sredo, zdaj sloni na kolegiju DZ.

Bratuškova več kot kompetentna

Bratuškova je dopoldne v poslanskih skupinah SD, Desus in DL že opravila pogovore o podpori njeni kandidaturi, v vseh treh poslanskih skupinah pa so se odločili, da bodo njeno kandidaturo podprli. Möderndorfer jo sicer ocenjuje za »več kot kompetentno osebo za vodenje izvršne veje oblasti«. »Svojo funkcijo bo opravljala z iskanjem širšega soglasja med različnimi političnimi strankami ter odgovorno in uspešno opravljala zahtevne naloge,« je prepričan.

Bratuškova je sicer po njegovih besedah vsem skorajšnjim koalicijskim strankam predlagala, da se vlada, ki jo bodo oblikovali, po enem letu vrne v DZ po zaupnico.

Organizacijske spremembe

Medtem pa so se potencialne partnerice nove vlade že načeloma dogovorile za nekatere organizacijske spremembe v vladi, ki jo oblikujejo. PS je danes v DZ vložil novelo zakona o vladi, ki za zdaj opredeljuje tri spremembe: vrača samostojno ministrstvo za kulturo, tožilstvo pa pod pristojnost pravosodnega ministrstva. Ukinja ministrstvo brez listnice, urad za Slovence po svetu pa pripaja ministrstvu za kulturo, so pojasnili v PS.

Skupni imenovalec nove vlade je nasprotovanje vladi Janeza Janše

Skupni imenovalec morebitne nove vlade je nasprotovanje vladi Janeza Janše, ocenjuje vodja poslancev NSi Matej Tonin, ki pa dvomi, da je to zadosten razlog za uspešno delo vlade. Spomnil je, da so se PS, SD, Desus in DL dogovorili, da bodo z nezaupnico odstavili Janšo, a Tonin izpostavlja vprašanje dogovora partneric o programskih stališčih.

Za Slovenijo bi bilo najboljše, da se ta agonija čim prej konča, je v odzivu na današnjo vložitev konstruktivne nezaupnice dejal vodja poslancev NSi. Po njegovih besedah je prav, da sedanjo vlado pustijo delati ali pa da čim prej sestavijo novo vlado. »Vse, kar je med tema dve možnostma, škodi Sloveniji,« je dodal. Spomnil je, da so se potencialne partnerice dogovorile, da bodo z nezaupnico odstavile aktualnega predsednika vlade, ob tem pa Tonin ne ve, »ali se bodo mogli dogovoriti o skupnih programskih izhodiščih«. Kot je dejal, imata – sodeč po izjavah – vsaj dve stranki morebitne nove vlade različna ekonomska programska izhodišča. Vsebinska vprašanja se namreč lomijo zlasti na projektu slabe banke in državnega holdinga.

Za odgovor na vprašanje, kaj morebitna nova vlada pomeni za omenjena projekta, bo treba po besedah Tonina počakati. Spomnil je na besede prvaka DL Gregorja Viranta, ki je napovedal, da bo DL branik ekonomske politike, ki jo je zagovarjala koalicija Janeza Janše, pa tudi nekdanji finančni minister ter podpredsednik DL Janez Šušteršič. Ta je sicer zlasti zaradi pogojev SD napovedal, da v morebitni novi vladi ne bo kandidat za finančnega ministra.

Vodja poslancev NSi pa bi bil kljub temu presenečen, če bi DL od stališč odstopil. »Če bodo držali besedo, ne bi smelo biti nobene razprave o zamrznitvi, ukinitvi ali kakršnem koli drugačnem končanju slabe banke in državnega holdinga,« je poudaril.

Tonin sicer meni, da vlada, ki se oblikuje, teoretično lahko vzdrži tudi do konca mandata. NSi bo konstruktivna opozicija, v kateri bosta v primeru oblikovanja nove vlade še SDS in SLS.

Deli s prijatelji