PRIVATIZACIJA

Poslanci potrdili prodajo »zarjavele srebrnine«

Objavljeno 21. junij 2013 15.28 | Posodobljeno 21. junij 2013 15.31 | Piše: P. J.

Za prodajo 15 podjetij z državnimi deleži je glasovalo 46 poslancev, proti jih je bilo 20.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – Poslanci državnega zbora (DZ) so po dobri uri razprave v parlamentu potrdili privatizacijo 15 slovenskih podjetij. Od 86 navzočih jih je 46 glasovalo za, 20 proti.

Na seznamu državnih naložb za prodajo so deleži v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel. Prodali bodo tudi deleže v Aerodromu Ljubljana, Adrii Airways Tehnika, NKBM, Telekomu Slovenija, Cinkarni Celje, Gospodarskemu razstavišču, Palomi, Termah Olimia Bazeni, Uniorju in Žitu.

»Poslovni model Slovenije, ki ne deluje, temelji na veliki meri kreditov, navzkrižnem lastništvu in korporativnem upravljanju. Kriza je pokazala na slabosti takega modela. To bomo spremenili,« je na začetku seje dejal finančni minister Uroš Čufer.

Matevž Frangež iz SD je dejal, da je to zanj eno izmed najtežjih glasovanj in da zaradi razmer, v katerih je država, mora glasovati za prodajo podjetij. Franc Pukšič (SLS) pa je dejal, da vemo, »kdo bo dobil prodaje. Gre za krajo stoletja. Moj glas proti. Nekaterim med vami bo jutri, ko se boste pogledali v ogledalo, to počilo.«

»Dobiček so si razdelili lobiji«

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko pa je vprašal, kaj je sploh državni interes in kakšni bodo prodajni učinki na gospodarstvo. Dejal je, da vlada ni niti za eno od družb predložila obrazložitve. »Pri prodaji podjetij bodo ljudje z lepljivimi prsti, kar bo pomenilo veleizdajo. To dobro ve Igor Lukšič (SD). Sindikati so tiho.« Dodal je še, da podpirajo pregledno in argumentirano privatizacijo in umik države iz gospodarstva, ne podpirajo pa umika iz dobro donosnih družb.

Poslanec DL Marko Pavlišič je dejal, da je opevana državna srebrnina z leti zarjavela in da je edina dolgoročna rešitev večine kapitalskih naložb države, ne le 15 podjetij. »V preteklosti so si državni lastniki delili bogate vrtičke in dobičke. Izgubo so pokrili državljani, dobiček pa so si razdelili lobiji.«

Deli s prijatelji