ODLOČILI SO

Poslanci podprli zakon o poplačilu varčevalcev LB

Objavljeno 22. junij 2015 20.12 | Posodobljeno 22. junij 2015 20.12 | Piše: STA, Mo. S.

Zakon so podprli s 51 glasov za in 13 proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je danes v nujnem postopku podprl predlog zakona o načinu izvršitve sodbe Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Alešić, ki ureja poplačilo deviznih varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem in v BiH.

Zakon so podprli s 51 glasov za in 13 proti, dva poslanca sta se glasovanja vzdržala. Da zakona ne bodo podprli, so napovedali le poslanci opozicijske SDS, ki so podporo pogojevali s sprejemom svojega amandmaja o ugotavljanju odgovornosti.

Poslanci so pred glasovanjem o celotnem zakonu zavrnili vse amandmaje, ki jih je vložila SDS, tudi k 1. členu, v katerem je zahtevala opredelitev odgovornosti nosilcev javnih funkcij in državnih organov za breme odplačila neizplačanih deviznih vlog omenjenih varčevalcev LB, ki naj bi po ocenah vlade znašalo 385 milijonov evrov. Ta amandma so poslanci zavrnili s 45 glasovi proti in z 18 za ter enim vzdržanim.

S 47 glasovi za in 21 proti so sprejeli dopolnilo Združene levice k 20. členu zakona, s katerim so s 15 oziroma 30 dni na 60 dni podaljšali rok za tiste upravičence, ki imajo odprte postopke za svoje devizne vloge na sodiščih v Sloveniji. Dva druga amandmaja ZL so zavrnili.

Deli s prijatelji