ODLOČENO

Poslanci odpisali dolgove najšibkejšim

Objavljeno 17. julij 2015 21.43 | Posodobljeno 17. julij 2015 21.43 | Piše: STA, A. L.

Že v predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, le v SDS svojega stališča niso predstavili.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poslanci so na današnji izredni seji DZ z 59 glasovi za sprejeli zakon o pogojih za izvedbo odpisa dolgov ljudem v socialni stiski. Posameznikom od odpisa ne bo treba plačati dohodnine, upniki pa ne bodo imeli dodatnih obveznosti zaradi odpisa, so pred sprejemom razložili predlagatelji.

Kot je na odboru za delo pojasnila ministrica za delo Anja Kopač Mrak, zakon predstavlja podlago za odpis dolgov pri tistih podjetjih, ki bodo pristopila k sporazumu o izvedbi odpusta dolgov.

Neizterljivi dolgovi

Za odpis dolga bodo lahko zaprosili dolžniki, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih dohodkovnih razredov.

Odpisovali bodo dolgove, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto. »Gre za bolj ali manj neizterljive dolgove,« je dodala ministrica. Po podatkih ministrstva naj bi zakon dosegel okoli 100.000 ljudi.

SDS svojega stališča ni predstavila

Že v predstavitvi stališč poslanskih skupin so podporo predlogu zakona napovedali v vseh strankah, le v SDS svojega stališča niso predstavili.

Kljub podpori so v opozicijskih strankah opozorili na nekaj težav z zakonom, med drugim mu v ZaAB in NSi očitajo, da ni dodelan, v ZL pa bi želeli, da bi zakon vključil več upravičencev.

Deli s prijatelji