VZTRAJAL DO ZADNJEGA

Poslanci odločili: Veber ni več minister

Objavljeno 09. april 2015 23.48 | Posodobljeno 10. april 2015 00.44 | Piše: Mo. S.

Za njegovo razrešitev je glasovalo 68 poslancev, proti pa 11.

Janko Veber bo od zdaj naprej poslanec.

LJUBLJANA – Poslanci državnega zbora (DZ) so s svojimi glasovi s funkcije razrešili dozdajšnjega ministra za obrambo Janka Vebra. Za njegovo razrešitev je glasovalo 68 poslancev, proti pa 11, je sporočil predsednik DZ Milan Brglez. Vebra je poleg njegove stranke SD očitno podprla še Združena levica.

Vebrovo razrešitev je prejšnji teden zaradi afere Telekom predlagal premier Miro Cerar. DZ se je že seznanil z njegovo vrnitvijo v poslanske klopi, ki jih zato zapušča nadomestni poslanec Franc Križanič, obrambni resor pa bo začasno vodil minister Dejan Židan.

Veber: Če bi glasovali po svoji vesti ...

Veber je v prvem odzivu zvečer dejal, da gre z ministrstva »z bogatim občutkom«. Izrazil je zadovoljstvo, da je lahko na seji DZ opozoril na »zelo resne probleme«, ki bi nastali v primeru prodaje Telekoma Slovenije na tak način, kot je trenutno predvideno – brez upoštevanja obrambno-varnostnega vidika in brez izločitve infrastrukture, ki je vredna milijarde dolarjev in bi bila v primeru prodaje za vedno izgubljena. Veber je zaradi tega zaskrbljen, kot poslanec pa bo na tem področju deloval naprej in bo na to še naprej opozarjal. Meni pa tudi, da bi bil današnji rezultat »povsem drugačen, če bi glasovali po svoji vesti«.


Cerar: Koalicija normalno deluje

Predsednik vlade Miro Cerar je v Odmevih na Televiziji Slovenija povedal, da to ni začetek konca njegove koalicije. »Koalicija normalno deluje, to je popolnoma jasno. Tudi danes so ministri vseh treh strank normalno delali,« je dejal.

Poudaril je, da v tej zadevi ni težava v sami prodaji Telekoma Slovenije, razrešitev pa je zahteval zato, ker je pristojna komisija ugotovila, da je Veber »zagrešil hudo napako in storil protipravna, nekorektna dejanja«. Meni, da sta želela tako Veber kot Združena levica to prikazati kot bitko proti privatizaciji, s čimer pa se Cerar seveda ne strinja. Ravnanje ministra, ki je do zadnjega vztrajal na položaju, je bilo po njegovem nerazumno in na neki način skrb vzbujajoče.

O zaprtem delu seje ne sme govoriti, se je pa po njegovem izkazalo, da dokumenti, ki jih je že prej predstavil, »močno držijo« in da Veber s svojimi argumenti ni bil prepričljiv, zato je bil čas, da se umakne.

Kako se bo glede sodelovanja v koaliciji v petek odločila SD, je po premierjevih besedah njihova stvar, a po dozdajšnjih znakih meni, da bo koalicija normalno delovala naprej in se to ne bo spremenilo.

Vztrajal je vse do konca, razpravo zaznamovala tajnost

Cerar je v današnji predstavitvi svojega predloga za razrešitev dejal, da je Veber tako subjektivno kot objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in netransparentno delovanje obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo. Takemu mnenju so se v predstavitvi stališč večinoma pridružile tudi poslanske skupine, seveda z izjemo SD, od koder prihaja Veber. Glasovanje proti Cerarjevemu predlogu so napovedali tudi v ZL.

Veber pa je vztrajal, da je ravnal zakonito in državotvorno. Prepričan je, da je vzrok za njegovo razrešitev nasprotovanje odprodaji Telekoma.

Razprava je danes več ur potekala za zaprtimi vrati, saj so poslanci na predlog SMC sklenili sejo zapreti za javnost. Razpravi je sledila še enourna prekinitev pred glasovanjem. 

Erjavec: Izguba časa

Po koncu glasovanja je zunanji minister Karl Erjavec povedal, da je bila seja nepotrebna in da so danes izgubili veliko časa, Veber pa bi moral odstopiti že prej.

Židan predlaga, da SD ostane v koaliciji

Prvak SD Dejan Židan bo predsedstvu stranke v petek predlagal, da stranka tudi po razrešitvi Vebra ostane v koaliciji, je povedal po seji. Če bodo ostali v koaliciji, kar bo kolektivna odločitev, bodo prihodnji teden začeli pogovore s kandidati za novega ministra za obrambo. »Z žalostjo ugotavljam, da je DZ danes razrešil ministra, ki je delal dobro, učinkovito in po našem mnenju tudi zakonito. To je slaba novica za slovensko državo, ker je ves čas ščitil njene interese,« je menil. A je hkrati spomnil, da so v zadnjih dneh prejeli zavezo Cerarja, da bodo pri prodaji podjetij ocenili tudi, kaj ta pomeni s stališča obrambnega, državnega in drugih interesov. Te dni se je začelo tudi usklajevanje nacionalnega reformnega programa, je izpostavil Židan in dodal, da so bile pripombe SD v veliki meri upoštevane. Predsedstvo SD se mora sicer odločiti, kako naprej s koalicijo. Če bo SD ostala v koaliciji, bodo prihodnji teden začeli pogovore s kandidati za ministra za obrambo. Pogovori bodo potekali teden, dva ali tri, je napovedal Židan.

Deli s prijatelji