ZAPLETI

Poslanci o novem arbitru sploh ne bodo glasovali

Objavljeno 25. julij 2015 15.47 | Posodobljeno 25. julij 2015 15.47 | Piše: STA, Mo. S.

Vlada je dobila nalogo, naj čim prej predlaga novega slovenskega arbitra.

LJUBLJANA – Na odboru državnega zbora (DZ) za zunanjo politiko so sprejeli sklep, v katerem vladi priporočajo, da v najkrajšem mogočem času predlaga arbitra iz Slovenije v skladu z določbami arbitražnega sporazuma, je pojasnil predsednik odbora Jožef Horvat

Omenjeni sklep so na današnji nujni seji sprejeli soglasno, je v izjavi za medije pojasnil Horvat, sicer poslanec NSi. Državni zbor tako o kandidatu ne bo glasoval, kot sicer predvidevajo obstoječi zakonski postopki v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, saj bi to trajalo več kot 15 dni, kar pa je rok, določen v sporazumu.

O imenih še niso govorili

Kot je pojasnil predsednik DZ in podpredsednik SMC Milan Brglez, bo novega slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki odloča o meji s Hrvaško, »določila vlada na podlagi konsenza, ki ga bo poskušali ustvariti glede samega kandidata«. Danes po njegovih besedah niso govorili o tem, kdo bi lahko bili kandidati za novega arbitra.

Slovenija novega arbitra išče po odstopu Jerneja Sekolca s tega mesta v četrtek, dan po objavi posnetkov njegovih pogovorov s slovensko agentko na sodišču Simono Drenik, ko je odstopila tudi ona. Glede na določbe arbitražnega sporazuma ga mora najti v 15 dneh, sicer bo to namesto nje storil predsednik arbitražnega sodišča. Glede na obstoječe zakonske postopke v Sloveniji, ki zadevajo imenovanje sodnikov mednarodnih sodišč, bi bilo ta rok nemogoče izpolniti. Ena od možnosti je bila sprememba zakonodaje po nujnem postopku, s katero bi se skrajšali postopki imenovanja kandidata za arbitra, a slovenska politika se je odločila, naj imenovanje arbitra opravi vlada. Ta možnost temelji na neposredni uporabi arbitražnega sporazuma, ki je kot mednarodni akt nad nacionalnim zakonom.

Predstavniki parlamentarnih strank, ki so se sestali v petek, se bodo znova sešli v ponedeljek, ko bodo poskušali na podlagi imen, ki jih bodo posamezne stranke predlagale, doseči dogovor o skupnem kandidatu. V sredo bi nato že lahko sledila seja vlade.

Deli s prijatelji