PRIVATIZACIJA

Poslanci danes glasujejo o usodi 15 podjetij

Objavljeno 21. junij 2013 09.35 | Posodobljeno 21. junij 2013 09.35 | Piše: STA, P. J.

Postopke prodaje naj bi nadzirala Komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Arhivska fotografija.

LJUBLJANA – DZ bo danes na izredni seji odločal o soglasju k predlogu sklepa o prodaji državnih naložb, na katerega je vlada uvrstila deleže v 15 podjetjih. Matični odbor je predlogu pritrdil, tudi na plenarni seji pa naj bi imel prvi privatizacijski sveženj zadostno podporo.

Za soglasje tudi poslanci SD

Na seznamu so deleži v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter v Aerodromu Ljubljana, Adrii Airways Tehnika, Novi Kreditni banki Maribor, Telekomu Slovenije, Cinkarni Celje, Gospodarskem razstavišču, Palomi, Termah Olimia Bazeni, Uniorju in Žitu.

Glede na napovedi strank je pričakovati zadostno podporo v DZ. Negotova je bila sicer podpora SD, saj je prvak te stranke Igor Lukšič po tem, ko je koalicija sporočila, da se je glede podpore paketu dogovorila, dejal, da se bodo poslanci SD o tem še odločili. V ponedeljek je nato vodja poslanske skupine Matjaž Han napovedal, da bo več kot sedem od desetih poslancev glasovalo za soglasje.

Skrbi jih nepregledna privatizacija

Podpora preostalih koalicijskih strank se ne zdi vprašljiva, v opozicijskih SDS, NSi in SLS pa privatizacijo sicer podpirajo, a bi prej želeli sprejem klasifikacije državnih naložb in drugih korakov za vzpostavitev Slovenskega državnega holdinga. Bojijo se namreč, da bi privatizacija lahko potekala nepregledno.

Podobno mnenje so imeli tudi v SD, zato so v zameno za svojo podporo vztrajali pri izpolnitvi nekaterih pogojev. Med drugim naj bi postopke prodaje nadzirala Komisija za preprečevanje korupcije in računsko sodišče.

Za vsako nadaljnjo prodajo državnih naložb pa v SD zahtevajo sprejem strategije za upravljanje državnih naložb. Ta naj bi bila pripravljena do konca septembra.

Deli s prijatelji