KRIVCI

Poslanci bodo iskali odgovorne za bančno luknjo

Objavljeno 16. december 2013 11.44 | Posodobljeno 16. december 2013 11.44 | Piše: STA, P. J.

Opozicija predlaga, da bi bil pregon bančnega kriminala za pristojne organe najvišja prioriteta.

Državni zbor.

LJUBLJANA – Izredna seja, na kateri bodo poslanci na zahtevo SDS razpravljali o problematiki bančne luknje in sanaciji bančnega sistema, bo glede na predlog predsednika DZ Janka Vebra predvidoma v petek. Poslanci SDS so za sejo predlagali več sklepov, med drugim razkritje odgovornih za slaba posojila. Kolegij DZ bo o sklicu in časovnici seje odločal v sredo.

Plačali bomo okoli devet milijard

Kapitalske potrebe v osmih bankah – NLB, NKBM, Abanki Vipa, Gorenjski banki, Banki Celje, Unicredit banki Slovenija, Raiffeisen banki in v Hypo Alpe Adria banki – znašajo 4,778 milijarde evrov ob domnevi neugodnega scenarija, ki predvideva, da bo Slovenija do leta 2015 v globoki recesiji, in predpostavlja, da znaša količnik najbolj kakovostnega temeljnega kapitala v posamezni banki šest odstotkov.

Poslanec in podpredsednik SDS Zvonko Černač je ob predstavitvi zahteve za izredno sejo izpostavil, da se bo po objavljenih rezultatih obremenitvenih testov nekaj let prepozno končno lahko začela sanacija bank. Vendar pa je treba po njegovih besedah k navedeni številki prišteti še vse dosedanje dokapitalizacije bank, dokapitalizacijo slabe banke, slabe terjatve, ki bodo nanjo prenesene, in sredstva, potrebna za dokapitalizacijo dveh zasebnih bank. Skupaj z dokapitalizacijami v preteklih letih govorimo o številki okoli devet milijard evrov, ki jih bodo plačali davkoplačevalci, je izračunal Černač.

Razkritje odgovornih

V SDS med drugim predlagajo, da DZ sprejme sklep, da bo pregon bančnega kriminala za pristojne organe najvišja prioriteta. Banka Slovenije naj z njimi konstruktivno sodeluje in naj razkrije odgovorne za slaba posojila, pristojni organi pa naj jim zamrznejo premoženje. Na to temo želijo tudi razpravo. DZ se je sicer na zahtevo skupine koalicijskih poslancev že v četrtek seznanil z rezultati pregledov bank.

Deli s prijatelji