NATEČAJ

Poslancem se fučka za otroke svojih volivcev?

Objavljeno 12. december 2013 21.07 | Posodobljeno 12. december 2013 21.07 | Piše: T. L.

Za članstvo v komisiji, ki bi izbirala najboljša pisma osnovnošolcev na natečaju KPK, med izbranci ljudstva ni bilo interesa ...

Podatki o višini plač novih ministrov še niso dostopni.

LJUBLJANA – Primer, kako resno od ljudstva izvoljeni možje in žene jemljejo bodoče generacije volivcev in kakšen odnos imajo do korupcije, posredno razkriva odziv, na katerega so naleteli pri Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK). Ker ima KPK primarno tudi preventivne funkcije, organizirajo dogodke, ki s preiskovanjem domnevnih nepravilnosti javnih uslužbencev nimajo zveze.

Da bi se približali mladim, so letos že tretje leto organizirali ustvarjalni natečaj za osnovne šole na temo, kako mladi vidijo korupcijo. Letos je natečaj potekal pod naslovom »Pisma poslancem«. Kot je pretekli teden v oddaji Odkrito na RTV Slovenija dejal še aktualni predsednik KPK Goran Klemenčič, je bil odziv izjemen. Približno 400 otrok iz 61 šol je namreč napisalo pisma poslancem o integriteti, korupciji in vladavini prava.

Vse lepo in prav. Začelo pa se je zapletati, ko so v KPK želeli, da bi v izbirni komisiji, ki bi izbrala najboljše pismo, sedel tudi kdo od poslancev. Kot je pretekli teden pojasnil Rok Praprotnik, so željo posredovali predsedniku državnega zbora Janku Vebru, ki pa jim je odgovoril, da niti ena poslanska skupina ni izrazila interesa, da bi sodelovala pri tem. 

In če so že naši poslanci in poslanke očitno precej brezbrižni do otrok svojega volilnega telesa, pa so otroška pisma vseeno posredno našla pot do poslancev. Izmed prejetih 433 izdelkov je posebna natečajna komisija izbrala najboljših 12 in ta so od srede na ogled v preddverju Velike dvorane državnega zbora. 

Glede na interes, ki so ga izvoljeni predstavniki ljudstva pokazali do sodelovanja z mladimi, lahko le upamo, da bodo njihova pisma vsaj ošvrknili s pogledom ...

Deli s prijatelji