POGAJANJA

Poskus uskladitve socialnega sporazuma padel v vodo

Objavljeno 19. januar 2015 21.02 | Posodobljeno 19. januar 2015 21.02 | Piše: STA, Ma. F.

Tretji poskus zaključka pogajanj in parafiranja dokumenta bo v torek. To je tudi rok za uskladitev.

LJUBLJANA – Socialni partnerji tudi v današnjem podaljšanem drugem poskusu niso zaključili pogajanj o socialnem sporazumu za leti 2015 in 2016. Razhajanja ostajajo pri izvzemu dodatkov iz minimalne plače, pojavila pa so se tudi pri prednostni obravnavi terjatev delavcev. Usklajevanje se bo nadaljevalo v torek, ko se tudi izteče zastavljeni rok.

Sindikati so se danes kljub petkovemu dogovoru, da definicija minimalne plače ne bo del socialnega sporazuma, vrnili k zahtevi po postopnem izvzemu dodatkov iz te plače. Delodajalci nanjo tudi tokrat niso želeli pristati, so pa predlagali, da se v dokument zapiše zaveza o proučitvi definicije minimalne plače.

Za predstavnike delojemalcev to bilo ni dovolj. V primeru, da zaveze o izvzemu dodatkov ne bo v sporazumu, želijo, da se iz njega izločijo vsa vprašanja, povezana z minimalno plačo. S tem naj bi se jim omogočil boj za svoje cilje zunaj vsebin socialnega sporazuma. Temu predstavniki gospodarstva niso naklonjeni, saj bi lahko omogočilo poseg, ki ne bi bil dogovorjen v dialogu vseh treh strani.

Torek rok za uskladitev

Danes so se kot problematične izkazale tudi na predlog sindikatov predvidene spremembe insolvenčne zakonodaje, skladno s katerimi bi imelo poplačilo terjatev delavcev absolutno prednost pred drugimi terjatvami.

Delodajalci, predvsem predstavniki obrtnikov, temu ostro nasprotujejo, saj da mali upniki ne smejo biti izvzeti iz poplačila, ker bi bili v tem primeru primorani zapreti svoja podjetja.

Namesto tega predlagajo zagotovitev učinkovitejšega vodenja stečajnih postopkov z namenom učinkovitejšega poplačila delavcev in navadnih upnikov.

Tretji poskus zaključka pogajanj in parafiranja dokumenta bo v torek. To je tudi rok za uskladitev.
 

Deli s prijatelji