BISERI NAD PORTOROŽEM

Posel, da te kap! Tako preprodajajo luksuzne hiše na slovenski Obali

Štiri večstanovanjske hiše, znane kot Biseri nad Portorožem, so kupili za 848 tisočakov in jih prodali za skoraj tri milijone.
Fotografija: Sečoveljske soline in Portorož iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Sečoveljske soline in Portorož iz zraka. FOTO: Jure Eržen, Delo

Karolina Jenko, žena Janka Jenka, podjetnika in nekdanjega generalnega sekretarja Državljanske liste, in Matej Rutar sta konec minulega leta prek podjetja Art3 za 2,859 milijona evrov odkupila štiri nedokončane hiše na Maliji nad Portorožem, poročajo Finance. Jenko, ki jim ga je uspelo priklicati, za zdaj poslov ne želi komentirati.

Predmet milijonskega posla so štiri večstanovanjske hiše. Gradnja se je začela leta 2010, prvotni investitor Proloco Jezersko je projekt poimenoval Biseri nad Portorožem. Proloco Jezersko je končal v stečaju, hiše pa na dražbi in so bile leta 2019 prodane za 848 tisoč evrov. Odkupilo jih je podjetje Enerteh Plus, ki je v lasti Marleyja Mačka, Maček pa je hiše štiri leta kasneje prodal ženi Janka Jenka in Rutarju za štirikratnik cene. Jenko pojasnjuje, da so jih kupili po višji ceni zato, ker naj bi bile zdaj končane.

Finance še pišejo o tem, da so bile hiše prvotno mišljene kot večstanovanjske. V vsaki naj bi bilo 12 stanovanj, a ker investitor ni gradil v skladu z gradbenim dovoljenjem, je gradbeni inšpektor gradnjo prepovedal in zahteval odpravo napak. Napake so bile odpravljene, a se je znova zataknilo, saj je pred pridobitvijo novega gradbenega dovoljenja prišlo do sprememb v urbanizmu in večstanovanjskih hiš na izolskem podeželju ni bilo mogoče več graditi. Investitor se je moral zavezati, da bo v vsaki hiši le eno stanovanje.  

Finance ob tem še razkrivajo, kako so Jenko, Rutar in Maček poslovno povezani. Rutar, ki je 90-odstotni lastnik družbe Art3, je tudi solastnik podjetja Doro, druga solastnika pa sta Maček in Jenko. Rutar naj bi bil v preteklosti tudi lastnik Majberta. Nekdanji lastnik podjetja Majbert Pharm je tudi Maček. Podjetje je brez kupnine prodal Alanu Amadeju Eferlu in Klemnu Nicolettiju. Gre za točno to podjetje, ki je med epidemijo covida-19 na hitro obogatelo z dobavo hitrih testov. Čeprav naj Jenka na začetku farmacevtski posli ne bi zanimali, pa se je lani zgodil preobrat in je večinska lastnica podjetja postala hčerka Janka Jenka Anja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije