OD VIŠINE SE ZVRTI

Posekali drevo, da so Lilo rešili

Objavljeno 15. april 2015 18.55 | Posodobljeno 15. april 2015 19.17 | Piše: Oste Bakal

Uro in pol so gasilci reševali muco, ki se je zaplezala. Na koncu so morali 15 metrov visok macesen posekati.

Lestev ni pomagala. Foto: Oste Bakal

ČRENŠOVCI – Prav zanimivo in dobro delo so konec marca opravili aktivisti Društva za zaščito živali Pomurja, gasilci PGD Žižki in vaščani iz Žižkov v občini Črenšovci. Reševali in na koncu rešili so mačko, ki nikakor ni hotela z drevesa. »Dobili smo telefonski klic od Jožeta Žalika iz Žižkov, da je na njihovem macesnu mačka in da je tam že tretji dan. Zato se je bilo nujno takoj odzvati. Z gasilci iz Žižkov smo se dogovorili, da bomo s skupnimi močmi poskusili muco rešiti, pri akciji pa so pomagali tudi lastnica živali, soseda in Žalik,« nam je potek opisala Ana Žnidarič iz Društva za zaščito živali Pomurja.

Gasilca sta si najprej pomagala z lestvijo, mačko sta hotela zgrabiti, a kosmatinka je v strahu splezala še višje, prav na vrh 15 metrov visokega drevesa. Nato so reševalci pod krošnjo razgrnili ponjavo in začeli stresati drevo, a se je žival trdno držala veje in ni bilo možnosti, da bi skočila ali vsaj padla na ponjavo.

»Na koncu ni preostalo drugega kot posekati drevo. Deblo so privezali z vrvjo in tako počasi in kontrolirano spuščali drevo proti tlom. Pri višini približno treh metrov, ko je že bila bolj prepričana o varnosti, je muca skočila na tla. Akcija je trajala dobro uro in pol, bila je precej stresna, a na koncu vendarle – uspešna, kar je najbolj pomembno,« je še dejala Ana Žnidarič.

V imenu Društva za zaščito živali Pomurja se je zahvalila gasilcema PGD Žižki, Zvonku Horvatu, predsedniku, in Ignacu Žerdinu ter Jožetu Žaliku, ki je informacijo o mački na drevesu sporočil naprej, potem pa brez omahovanja za mucko z imenom Lila dal posekati celo svoje drevo. 


Rešili zapletenega laboda

Opisani primer še zdaleč ni edini. Tudi danes so gasilci priskočili na pomoč živali v stiski. Po poročanju republiške uprave za zaščito in reševanje se je namreč ob 14.51 na Negovskem jezeru v Gornji Radgoni labod zapletel v ribiško vrvico. S tehničnim posegom so ga rešili gasilci potapljači iz PGD Gornja Radgona. (T. L.)

 

Deli s prijatelji