NADZOR

Posebni vlak z 2000 begunci na poti proti Sloveniji

Objavljeno 19. oktober 2015 16.24 | Posodobljeno 19. oktober 2015 16.24 | Piše: STA, A. L.

»Mi moramo ta dotok beguncev nadzirati,« je v izjavi novinarjem ponovno poudaril Cerar. Po njegovih besedah so zato tudi neprestano v stiku s sosednjimi državami.

TOVARNIK, DOBOVA – Posebni vlak z begunci, ki je zjutraj odpeljal z železniške postaje v Tovarniku na hrvaško-srbski meji, je najprej krenil proti Čakovcu, od koder naj bi pot nadaljeval proti slovenskemu mejnemu prehodu Središče ob Dravi, a so ga vmes preusmerili proti Dobovi. Na njem naj bi bilo več kot 2000 beguncev oziroma migrantov. Hrvaška je vlak z begunci preusmerila proti Dobovi in zdaj čaka na postaji Sutla tik pred mejo s Slovenijo, so potrdili pri Hrvaških železnicah.

Po prvih dveh dneh drugega begunskega vala, ko so slovenski organi brez večjih težav sprejemali ljudi, ti pa so nadaljevali pot proti Avstriji, so danes na hrvaško-slovenski meji »zastoji«. Hrvaška je danes proti Sloveniji usmerila 2700 prebežnikov, Slovenija jih je doslej sprejela okoli 1500.

Cerar dvomi o zapiranju meje

Premier Miro Cerar meni, da ne bo prišlo do zapore meje med Avstrijo in Nemčijo. A če bi se tam nadzor še zaostroval in bi se pretok beguncev bistveno zmanjšal, bo treba zmanjšati pretok tudi na naši meji s Hrvaško, je dejal. Dodal je, da bo Slovenija naredila vse, kar zmore, da ustavi tak pretok beguncev, ki bi nam povzročil notranje težave.

»Mi moramo ta dotok beguncev nadzirati,« je v izjavi novinarjem ob robu seje državnega zbora in pred koordinacijskim sestankom s pristojnimi ministri na temo obvladovanja pretoka beguncev ponovno poudaril Cerar. Po njegovih besedah so zato tudi neprestano v stiku s sosednjimi državami.

Po Cerarjevih besedah se je treba zavedati, da begunci oziroma migranti točno vedo, kam so namenjeni, in tja želijo, zato je ta tok težko ustavljati. »Mogoče ga je le začasno ustaviti in preusmerjati ter pomagati ljudem, ki potrebujejo oskrbo. Tu je potrebno sodelovanje vseh držav,« je izpostavil.

Deli s prijatelji