TURISTUM

Portorož 
bo dobil muzej 
turizma

Objavljeno 14. november 2014 22.42 | Posodobljeno 14. november 2014 22.42 | Piše: Janez Mužič

Mogočni stari skladišči soli med Portorožem in Piranom dobivata novo podobo in novo vsebino.

Mimo skladišč vodi priljubljena sprehajalna pot. Foto: Janez Mužič

Zeleno luč za muzej so prižgali ob nedavnem svetovnem dnevu turizma, ko so predstavili delno obnovljeni Monfort, eno od dveh starih skladišč soli ob cesti med Portorožem in Piranom.

Občina je s pomočjo sredstev ministrstva za kulturo poskrbela, da je objekt namesto dotrajane azbestne kritine dobil korce, zamenjali so električno napeljavo in poskrbeli za požarno varnost.

V njem sta že nekaj let galerija Obalnih galerij ter Muzej tradicionalnih in športnih plovil Pomorskega muzeja Sergeja Mašere, zdaj se jima bo po napovedih pridružil še Turistum, muzej slovenskega turizma, ki ga je zasnoval Slobodan Simič - Sime.

Občina je v iskanju nove namembnosti skladišč razpisala natečaj in prejela skoraj 30 idej. Tako Monfort že ima omenjene kulturno in družabno obarvane vsebine, skladišče Magazini Grande pa še čaka. O njem je na odprtju Monforta piranski župan Peter Bossman napovedal, da bo urejen v sodelovanju s turističnim gospodarstvom in ohranjen z najmanj posegi, kot se za obe skoraj 200 let stari in spomeniško zaščiteni zgradbi tudi spodobi. Poskrbeti pa bo treba še za ureditev zunanjosti zgradb in okolice ter dati vsebino obali v neposredni bližini.

Nekoč nezdravo, 
zdaj mondeno

A po Simičevih navedbah bo rojevanje muzeja turizma, pred katerim naj bi zrasla tudi muzejska kavarna, trajalo še vsaj pol leta, saj je treba urediti vrsto formalnosti, vključno z viri sredstev za njegovo vzdrževanje in upravljanje. Tako so muzej ob odprtju prostora nakazali le dva fička, nekaj starih turističnih plakatov in fotografij ter člani Društva za ohranjanje kulturne dediščine oblačil Rosa Klementina v oblačilih iz »leta 1905«.

Muzej bo pripovedoval o tem, kako sta še pred dvema stoletjema povsod po svetu morska voda in zrak nasploh veljala za nezdravo okolje. Šele medicinska spoznanja o koristnosti soli, zdravilnih učinkih morskih kopeli in zraka ob morju so dala Portorožu v drugi polovici 18. stoletja priložnost za turizem, ki se je najprej začel razvijati v zdraviliških krajih po notranjosti Evrope.

Na pragu 19. stoletja so se v Portorožu pojavile prve vile, v katere so prihajali na oddih in po zdravje številni plemiči, oficirji in industrialci. Nato so leta 1910 zgradili zdraviliški hotel Palace, današnji Kempinski Palace Hotel. Vse več so vlagali v ureditev plaže, kopaliških objektov in prostorov za druženje. Po vojni so spodbujali delavski turizem, kraj je dobil nove hotele, igralnico, zgradili so hotel Bernardin, Avditorij, razvijalo se je gostinstvo, odprli so diskoteke, športne objekte, letališče, marino. Vse to in številne prireditve so Portorožu zagotovili sloves živahnega in mondenega turističnega kraja.


Monfort in Magazini Grande

Načrte za skladišči soli, ki pomembno ohranjata spomin na solinarsko dejavnost, so naredili Francozi, po njihovi vladavini pa zgradili Avstrijci. Sto šestinpetdeset metrov dolg Monfort so začeli uporabljati 1825., 186 metrov dolg Magazini Grande pa 1838. Poslopji so pred 30 leti razglasili za arhitekturna spomenika.

 

Deli s prijatelji