POROČILO

Poročilo: pripravljenost SV za delovanje v vojni je nezadostna

Objavljeno 30. marec 2016 15.07 | Posodobljeno 30. marec 2016 15.09 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik republike je med drugim opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa nezadostna.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Slovenska vojska (SV) je po ocenah predsednika republike Boruta Pahorja na najnižji ravni sposobnosti delovanja že tretje leto zapored. Povprečna ocena za pripravljenost vojske za delovanje v krizi ali v vojni pa je nezadostna, je glede na poročilo o pripravljenosti SV za lani opozoril Pahor. Izpostavil je predvsem pomanjkanje finančnih sredstev.

Poročilo o pripravljenosti SV za leto 2015 sta danes v predsedniški palači Pahorju predstavila ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik generalštaba SV generalmajor Andrej Osterman.

Pomanjkanje finančnih sredstev

Predsednik republike je med drugim opozoril, da je v poročilu pripravljenost za delovanje vojske v miru ocenjena s povprečno oceno zadostno, ocena za pripravljenost za delovanje v krizi ali v vojni pa nezadostna. Iz ocene stanja po Pahorjevem mnenju povsem jasno izhaja, da se je vojska znašla v tako klavrnih razmerah predvsem zaradi pomanjkanja finančnih sredstev. Tako je ponovil potrebo po zagotovitvi sredstev, s katerimi bodo zagotovili posodobitev celotnega slovenskega varnostnega sistema. Ob tem se zaveda, da več denarja za varnost ne pomeni avtomatično tudi več varnosti same.

Na pragu kritične stabilnosti

Po Pahorjevem mnenju morajo v relativno kratkem času doseči politično soglasje o povečanih izdatkih za varnost. Potrebo po dodatnih finančnih sredstvih za vojsko je ponovno izpostavila tudi Katičeva. Osterman pa je dejal, da je SV na pragu kritične stabilnosti. Dejavniki za ocene glede pripravljenosti SV so po Pahorjevih besedah popolnjenost enot s kadri in opremo, stanje opreme in njena razpoložljivost ter možen obseg usposabljanja. Tako je poudaril, da se je vojska lani zmanjšala za 540 pripadnikov. Tako je popolnjenost stalne sestave glede na dolgoročni program 88-odstotna, popolnjenost s pogodbeno rezervo pa le 36-odstotna.

Deli s prijatelji