EVROPSKA KOMISIJA

»Poročila kažejo, da je bila smer vlade Alenke Bratušek napačna«

Objavljeno 03. junij 2014 20.30 | Posodobljeno 03. junij 2014 20.30 | Piše: STA, S. U.

Pri SDS menijo, da je poročilo Evropske komisije opomin, a ta vlada ne bo prevzela odgovornosti.

LJUBLJANA – Priporočila Evropske komisije Sloveniji za proračunsko in reformno ukrepanje v letih 2014 in 2015, ki so jih v Bruslju predstavili v ponedeljek, so po mnenju stranke SDS trenutek resnice in kažejo na to, da je bila smer vlade Alenke Bratušek napačna. Pomenijo opomin za Slovenijo, žal pa ta vlada ne bo sprejela odgovornosti zanj, dodajajo v SDS.

Polom ekonomske, finančne in tudi socialne politike na celotni črti?

S poročilom Evropske komisije je za Slovenijo, predvsem pa vlado Alenke Bratušek, nastopil trenutek resnice in tudi streznitve, čeprav nekoliko prepozno, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani dejal član SDS Andrej Šircelj.

Poročilo je opomin za Slovenijo, za katero pa ta vlada ne bo sprejela odgovornosti, je dejal, za njen največji dosežek pa je označil njen odstop.

Smer, v katero je šla vlada, je po njegovem mnenju napačna, saj da je to smer prekomernega zadolževanja, ustvarjanja proračunskih primanjkljajev in življenja na tuj račun.

Zadolževanje je ocenjeno kot previsoko, privatizacije ni, prav tako ni sanacije bančnega sistema oz. je nedokončana, insolvenčna zakonodaja je ocenjena kot neučinkovita ter onemogoča hitro prestrukturiranje in razdolževanje podjetij, je nanizal. Navedel je tudi previsoko obdavčitev dela, zaradi katere država ni konkurenčna, in nedokončano področje fiskalnega pravila.

Po njegovem mnenju gre za polom ekonomske, finančne in tudi socialne politike na celotni črti.

V stranki so ves mandat te vlade opozarjali na prave stvari

Po besedah Marka Pogačnika iz SDS poročilo potrjuje, da so v stranki ves mandat te vlade opozarjali na prave stvari.

Pogačnik je zaskrbljen predvsem zaradi stanja v bankah. »Dejstvo je, da je Slovenija edina od tranzicijskih držav, ki je že v drugo sanirala bančni sistem na račun davkoplačevalcev,« je dejal in dodal, da se je decembra lani naredilo le to, da se je v dve največji banki vlilo okoli tri milijarde evrov davkoplačevalskega denarja, celotna sanacija pa da bo stala skoraj šest milijard evrov. Pri tem je opozoril, da se ni zgodila nobena razrešitev in da ni bil ponujen noben odstop.

Povedal je, da ministrstvo za finance ni postavilo ciljev, kaj se po sanaciji pričakuje, ter ni sprejelo ukrepov, ki bi vodili v izboljšanje vodenja in nadzora bančnega sistema. »V SDS smo pričakovali, da se bodo odzvale vsaj banke in začele normalno kreditirati podjetja,« je dejal Pogačnik.

Omenil je tudi slab položaj Slovenije na lestvicah konkurenčnosti in priložnosti za tuje investicije.

Slovenija je v ponedeljek iz Bruslja dobila osem priporočil, ki se nanašajo na ureditev javnih financ, prestrukturiranje bank in podjetij, privatizacijo, minimalno plačo, pokojninski sistem, poslovno okolje in ukrepanje proti korupciji.

Deli s prijatelji