ZAVAROVALNICE

Popusti za vinjete s seboj prinašajo drage pasti

Objavljeno 18. januar 2014 20.30 | Posodobljeno 18. januar 2014 20.30 | Piše: Mo. S.

Bi zaradi cenejše vinjete skleniti življenjsko zavarovanje za 10 let?

Videti je, da vinjete vsako leto poskrbijo za več vznemirjenja.

LJUBLJANA – Do konca januarja še velja lanska letna vinjeta, potem pa bodo morali tisti, ki brez vožnje po avtocesti preprosto ne morejo, kupiti novo. Ne le, da je dražja (za osebna vozila 110 evrov), uvedena je tudi nova – za kombinirana vozila –, ki stane 220 evrov. V tem času so se nekatere zavarovalnice lotile oglaševalskih akcij, v katerih pri nakupu vinjete ponujajo popust. Vseeno pa je boljše za vas, da preberete še drobni tisk …

Dve možnosti: nova sklenitev ali življenjsko zavarovanje

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so v zvezi s tem prijeli pritožbo ženske, ki jo je razburilo, da lahko pri zavarovalnici Generali bon za nakup vinjete v znesku 42 evrov dobi le v primeru, če obvezno avtomobilsko zavarovanje pri tej zavarovalnici sklene na novo. »Kot obstoječa imetnica tega zavarovanja pa bi morala za popust skleniti še življenjsko zavarovanje za najmanj 10 let z minimalno letno premijo 240 evrov,« navajajo pri ZPS, ta podatek pa smo zasledili tudi na spletni strani zavarovalnice.

Največ boste prihranili, če boste različne ponudnike primerjali med seboj. 

Za 40 evrov popusta morate dati 200 evrov

Akcijo so pripravili tudi pri zavarovalnici Triglav. Kot navajajo na svoji spletni strani, bon za nakup vinjete v Mercatorju pripada tistim, ki decembra 2013 ali januarja 2014 sklenejo novo ali obnovijo obstoječe avtomobilsko zavarovanje. A pozor, bon za 40 evrov dobite le, če je zavarovalna premija na polici višja ali enaka 200 evrom, če je premija nižja od 200 evrov, pa boste prejeli bon za 20 evrov, a v tem primeru mora znesek policirane zavarovalne premije (zavarovalna premija, obračunana na podlagi predmetne police) znašati vsaj 50 evrov.

To velja le za nove zavarovance, medtem ko za obnovitev zavarovanja velja drugače: če zavarovanje obnovite in sklenete avtomobilski paket, vam bodo dali bon za 20 evrov, če paketa ne sklenete, pa za 10 evrov. Ne pozabimo ponoviti, da vse to velja le za tiste, ki zavarovanje sklepate do konca januarja. Tisti, ki bodo to storili kasneje, ne bodo od akcije imeli – nič.

»Se vam ponudba 40 evrov cenejše vinjete še vedno zdi tako privlačna?« pri ZPS vprašujejo potrošnike.

Bodite pozorni in previdni

In kaj ob tem svetujejo pri ZPS? »Priporočamo vam, da takšno in sorodne ponudbe vedno natančno proučite, preden se zanje odločite. Ogled obcestnega plakata žal ne bo dovolj. Praviloma so ugodnosti namenjene le novim strankam, zanje pa veljajo tudi številne druge omejitve, kot so minimalna višina letne premije avtomobilskega zavarovanja, izključitev drugih popustov in pogoj, da avtomobila niste kupili na lizing ter da ste varen voznik,« pojasnjujejo.

Še posebej odsvetujejo sklenitev življenjskega zavarovanja brez dobrega premisleka, saj boste zaradi neprimerne odločitve morda »slabo zavarovani, živeli boste v lažnem občutku varnosti ali pa boste povsem brez potrebe zapravljali denar. Enako velja za vse druge »dodatke« v zavarovalnih paketih.«

Deli s prijatelji