PO OVADBI

Popoviču počil film, Klemenčič pa: Ne bodo nas ohromili

Objavljeno 10. oktober 2013 13.51 | Posodobljeno 10. oktober 2013 13.51 | Piše: A. L.

Pri KPK so prepričani, da je izjavo svetovalca župana težko razumeti drugače kot nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev.

Sebastjan Jeretič je svetovalec župana Borisa Popoviča. Žena Gorana Klemenčiča Nina Zidar Klemenčič naj bi bila župana, kot pravi sam, celo izsiljevala.

KOPER, LJUBLJANA – Potem ko je župan Mestne občine Koper (MOK) Boris Popovič pred kamerami vložil ovadbo zoper odvetnico Nino Zidar Klemenčič, je svetovalec župana MOK, javni uslužbenec Sebastjan Jeretič, na spletu zapisal, da je bila ovadba vložena, ker je županu »počil film, ker ga je njen mož začel preganjati kljub temu, da je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila da je 'čist'«.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) ocenjuje, da je s tem kot svetovalec župana vzpostavil vzročno-posledično zvezo med postopkom komisije ter ovadbo odvetnice, zato so se zaradi zaščite postopkov odzvali: »Komisija je že pred meseci res uvedla postopek nadzora nad premoženjskim stanjem župana Borisa Popoviča, in sicer zaradi utemeljenega suma kršitve Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Komisija pri omenjenem postopku aktivno sodeluje tudi z drugimi pristojnimi organi. Župan Popovič je bil pred kratkim že pozvan na razgovor pred komisijo. Komisija omenjeni postopek izvaja v skladu z zakonom, vodijo pa ga nadzorniki za premoženjsko stanje na komisiji in ne predsednik komisije, kot insinuira svetovalec župana Popoviča. Področje nadzora nad premoženjskim stanjem na komisiji sicer sistemsko usmerja namestnik predsednika Rok Praprotnik

KPK: Pritisk ne bo ohromil našega dela

Pri KPK so prepričani, da je izjavo svetovalca župana težko razumeti drugače kot nedopusten pritisk na delo komisije oziroma poskus vnaprejšnje javne diskreditacije postopka in njegovih morebitnih ugotovitev. »Tak pristop – umanjkanja politične, pravne in osebne kulture ter odgovornosti – v slovenski realnosti žal ni redek. Komisija je političnih pritiskov najpogosteje deležna prav v povezavi z nadzornimi postopki pri premoženjskem stanju funkcionarjev na lokalni in državni ravni. Sporočamo pa, da politični pritisk ne bo ohromil našega dela. Zakon velja za vse in komisija ga bo v okviru svojih pristojnosti dosledno izvajala.«

Deli s prijatelji