KOPRSKI ŽUPAN

Popoviču ne bo treba v zapor

Objavljeno 23. februar 2015 16.04 | Posodobljeno 23. februar 2015 16.21 | Piše: Mo. S.

Sojenje bodo začeli ponovno.

Se bo župan Boris Popovič po zaključku primera še smejal?

KOPER – Koprsko višje sodišče je razveljavilo sodbo v zadevi Serming, v kateri so koprskega župana Borisa Popoviča obsodili na tri leta zaporne kazni, poroča MMC. Sojenje se bo moralo začeti znova.

Na 36 straneh obrazložitve sodbe so višji sodniki zapisali, da prvostopenjsko sodbo razveljavlja zaradi bistvenih kršitev določb postopka ter zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja.

Obsojen zlorabe položaja

Sodbo so 11. aprila lani na okrožnem sodišču v Kopru izrekli proti obtoženemu koprskemu županu, direktorici občinske uprave Sabini Mozetič in sodnemu cenilcu Rajku Sredniku v zadevi prodaje največje občinske parcele v Srminu v katastrski občini Bertoki podjetju Serming. Sojenje se je vleklo 14 mesecev, Popoviču pa so za zlorabo položaja prisodili tri leta zapora ter dveletno prepoved opravljanja županske funkcije. Mozetičevi in Sredniku so prisodili po leto zapora, obema pa še dve leti prepovedi opravljanja funkcije oziroma dejavnosti. Po lanski sodbi mora podjetje Serming vrniti 4,7 milijona evrov, za kolikor naj bi bila oškodovana MO Koper ob prodaji občinskih zemljišč.

Na lansko sodbo so se pritožili zagovorniki obtožencev pa tudi okrožna državna tožilka, ki je za Popoviča predlagala štiri leta zapora, in pooblaščenec podjetja Serming. Vsi trije obtoženi so navedbe iz obtožnice ves čas zanikali, Popovič je menil celo, da je občina s to prodajo sklenila odličen posel.

Več podrobnosti sledi ...

Deli s prijatelji