KOPRSKI ŽUPAN

Popovič »šprica« seje, denar pa vseeno dobi

Objavljeno 01. julij 2016 19.21 | Posodobljeno 01. julij 2016 19.21 | Piše: T. Pa.

Skupaj je prejel 13.639 neto, kar pomeni 1515 evrov neto na sejo.

Koprski župan Boris Popovič

LJUBLJANA, KOPER – Koprski župan Boris Popovič je po poročanju časopisa Delo očitno najmanj delaven član državnega sveta, čeprav se mu to ne pozna v denarnici. Mestni svetnik se sej državnega sveta ne udeležuje redno, pravzaprav se jih je v tem mandatu udeležil le 11, vendar je za svoje nesodelovanje na sejah kljub temu dobro plačan, napoveduje pa tudi, da bo prihodnje leto spet kandidiral za svetnika.

Le na enajstih sejah

V državnem svetu drugače nimajo težav z odsotnostjo svetnikov, saj se ostali svetniki sej udeležujejo 80- do 95-odstotno. Postojnski župan Jernej Verbič je, recimo, v tem mandatu sodeloval na 326 sejah, za kar je prejel 51.755 evrov bruto, se pravi 118 evrov neto na sejo. Popovič je bil v istem času na enajstih sejah, čeprav bi v dosedanjem mandatu lahko bil sicer navzoč na vsaj 500.

Popovič je sicer član dveh komisij: za gospodarstvo, obrt, turizem in finance (lani se je seje udeležil enkrat, komisija pa je zasedala 80-krat) in komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj (lani ni bil navzoč nobenkrat, komisija pa je zasedala 59-krat). Na sejo v Ljubljano pa se je Popovič leta 2013 odpeljal le trikrat, prav tako leta 2014, lani dvakrat, letos pa le enkrat, za kar je skupaj prejel 18.451 evrov bruto ali 13.639 neto, kar pomeni 1515 evrov neto na sejo.

363 evrov na sejo, če se opraviči

Če se sprašujete, kako mu je to uspelo, je odgovor enostaven: državni svetniki so prejeli po 497 evrov neto sejnine za sejo, na kateri so bili navzoči, če so manjkali ali se opravičili, pa po 363 evrov neto. Koprski župan se je tako pridno opravičeval, istočasno pa kasiral lepe denarce. 

Vendar pa državni svet svetnika ne more odpoklicali le zato, ker se ne udeležuje sej, to lahko stori le, če je bil pravnomočno obsojen na več kot šest mesecev nepogojne kazni. 

Kaj na to pravi Popovič?

Na vprašanja Dela osebno ni odgovoril, v njegovem kabinetu pa so odgovorili, da je sam že večkrat pojasnil, zakaj se sej ne udeležuje redno pa tudi svoj pogled na pomen obstoja te institucije.

Deli s prijatelji