NEKDANJA ZAVEZNIKA

Popovič bi Matozovo parcelo

Objavljeno 09. junij 2015 16.14 | Posodobljeno 09. junij 2015 16.14 | Piše: T. L.

Koprski župan Boris Popovič ni bil prav nič zadovoljen, da je stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest zemljišče nad predorom Markovec na dražbi za 280.000 evrov prodal odvetniku Franciju Matozu.

Boris Popovič.

KOPER – Zapletlo se je med koprskim županom Borisom Popovičem in njegovim nekdanjim odvetnikom Francijem Matozom. Po pisanju Primorskih novic Popovič ni bil prav nič zadovoljen, da je stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest zemljišče nad predorom Markovec na dražbi za 280.000 evrov prodal Matozu. Zdaj poskuša občina prodajo razveljaviti, saj dokazuje, da so imeli za to zemljišče predkupno pravico, ki je stečajni upravitelj ni upošteval. Na občini so o načrtih z zemljiščem skrivnosti. Do zdaj so le potrdili, da jih zanima, razlogov in načrtov, kaj bo občina z njim, pa (še) ne želijo razkriti.

Matoz čaka na sodišče

Matoz je prepričan, da bi moralo sodišče prodajo potrditi, saj je bil njihov sklep, da se zemljišče prodaja na dražbi, pravnomočen. »Ker pa je vsaka pogodba v stečajnem postopku sklenjena pod odložnim pogojem do izdaje sklepa sodišča, čakam njihovo odločitev,« je dejal. Meni še, da stečajni upravitelj Ronnie Christopher Horvat ni storil napake, ko mu je zemljišče prodal, o vzrokih, zakaj želi občina prav na tem območju zdaj uveljavljati predkupno pravico, pa ne želi ugibati.

Na vprašanje, ali misli, da gre morda za nagajanje koprskega župana Popoviča, s katerim sta se pred časom poslovno razšla, pa med smehom odgovarja: »Jaz nič ne mislim, bom pa vesel, če je občina tam predvidela kakšne zanimive dejavnosti, ker to pomeni, da bo zemljišče pridobilo vrednost, tako kot sem pričakoval.«

Proda komur koli  za ustrezno ceno

Na vprašanje, ali bo torej prodal zemljišče občini, če sodišče potrdi nakup, Matoz pravi, da bi prodal komur koli, ki bi ponudil ustrezno ceno. Pri tem dodaja, da zemljišča ni kupil zase, ampak je v njem videl poslovno priložnost. 

Stečajni upravitelj: Občina si je kriva sama

Stečajni upravitelj podjetja Istrabenz Marina Invest Ronnie Christopher Horvat je prepričan, da pri prodaji ni kršil nobenih določil zakona, kot to trdijo na koprski občini, saj je sledil navedbam v lokacijski informaciji, ki jo je izdala občina sama. V njej pa predkupna pravica ni bila navedena. Kljub temu je na koprsko sodišče naslovil vprašanje, kako naj ravna. Sam predlaga, da se morda celoten postopek prodaje ponovi, saj zanimanje za parcelo očitno je in bi zato lahko zanjo iztržil več denarja in tako poplačal več upnikov.

To, da bi koprski občini ponudil v odkup zemljišče po enaki ceni, kot ga je prodal Matozu, se mu ne zdi primerno, saj po njegovem mnenju »krivda za nastalo situacijo izhaja iz ravnanja koprske občine«.

Deli s prijatelji