V SEDLU

Popolno zaupanje: Jankoviću so ploskali

Objavljeno 09. januar 2013 20.02 | Posodobljeno 09. januar 2013 20.02 | Piše: S. J., STA

Zoran Janković je že pred sejo pojasnil, da ne bo odstopil.

Podpora jim upada.

LJUBLJANA – Predsednik stranke PS Zoran Janković je članom sveta stranke ponudil, da zaradi očitkov protikorupcijske komisije glasujejo o njegovem položaju na čelu stranke, vendar so glasovanje soglasno zavrnili, je po seji pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Janković, ki je sicer že prej pojasnil, da ne bo odstopil, je odločitve vesel.

Janković je sicer že popoldne pojasnil, da ne namerava odstopiti. V razpravi pa so člani sveta po njegovih besedah soglasno odločili, da uživa njihovo zaupanje.

Poročilo govori o prekršku

Svet stranke je po besedah Möderndorferja zavrnil odločanje o Jankovićevem položaju na čelu stranke po daljši razpravi, s čimer mu je nesporno pokazal podporo. Prav tako so člani sveta s tem dali vedeti, da poročilo protikorupcijske komisije ne obravnava nobenih kaznivih dejanj, temveč govori o prekršku, je pojasnil Möderndorfer.

Zadeva tako po njegovih besedah ni končana, komisija bo nadaljevala postopek ter »bo mogoče dokazati, da so trditve lahko tudi drugačne, kot jih ugotavlja«.

Še o kongresu

Svet stranke je danes potrdil tudi dnevni red, datum in uro sobotnega kongresa, ki bo v Ljubljani. S tem so opravili vse postopke, ki jih mora svet stranke pred kongresom.

Po Jankovićevem mnenju je najbolj pomembno, da so se odločili nadaljevati kongres, saj je temeljna listina PS – Slovenija 2020 »izjemno dober in je lahko rešitev za našo državo«. V soboto bodo o tem gradivu poglobljeno razpravljali.

Janković je sicer potrdil informacije, da vodje evropskih socialistov ne bo na sobotni kongres PS, kot je bilo napovedano. Tudi zato so danes ustavili odločanje stranke, kateri evropski strankarski skupini se bodo priključili.

Janković za pravno državo

V soboto bodo sicer razpravljali o gradivu, v katerem stranka zagovarja pravno državo. »Tudi jaz jo zagovarjam. Naj pravna država opravi svoje delo in dopusti možnost, da se nekdo brani. Da imam tudi jaz človekove pravice. Ali bom moral iti k varuhu človekovih pravic?« je bil oster Janković.

Glede ugotovitev protikorupcijske komisije je ponovil, da ne gre za povečanje premoženja, temveč za spremembo terjatev na tekočem računu. Te transakcije je danes že pojasnil. Protikorupcijsko komisijo pa bo prosil, naj se ob ugotovitvah glede njegovega premoženja in premoženja predsednika vlade Janeza Janše opredeli do navedb, da ji niso posredovali vseh podatkov. Zanima ga, ali je to mišljeno tudi zanj.

Sistem v koaliciji razpada

Medtem so vse bolj glasna ugibanja o oblikovanju tehnične vlade, saj se je zatreslo tudi v koaliciji. Predsednik DL je namreč tako Jankovića kot Janšo pozval k odstopu, vendar o nadaljnjih potezah še ne govori. Janša sicer pravkar preverja zaupanje članov sveta SDS.

Möderndorfer je na vprašanje tehnične vlade odgovoril z besedami, da koalicija za zdaj še deluje. »V državnem zboru je prevzela odgovornost za vodenje države. Če želijo kar koli spremeniti, se morajo najprej odločiti, ali sploh so še koalicija ali ne. Če koalicija ne obstaja več, naj sporočijo in takrat šele nastopijo pogoji, da se pogovarjamo o tehnični vladi,« je pojasnil vodja poslancev PS.

Sam zagotavlja, da o tehnični vladi ne ve nič niti ne pozna nobenega predloga, kdo bi jo lahko vodil »in kdo sploh pravzaprav s kom drži«. »Da sistem v koaliciji razpada, pa se vidi že na kilometer,« je še ocenil.

Deli s prijatelji