POD VODO

Poplavljena območja: ponoči se je stanje umirilo

Objavljeno 13. november 2014 11.07 | Posodobljeno 13. november 2014 11.07 | Piše: STA, P. Pa.

V Loški dolini se razmere čez noč niso bistveno poslabšale, voda je narasla za centimeter.

ILIRSKA BISTRICA, LOŠKA DOLINA – Ponoči padavin skorajda ni bilo, zato so se razmere na poplavljenih območjih nekoliko umirile. Razmere so se izboljšale predvsem v Baču pri Ilirski Bistrici, kjer jim je uspelo vodo s prekopom preusmeriti v vrtače, od koder zdaj odteka v reko Pivko. Tudi v Loški dolini se razmere niso poslabšale, je povedal poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Na pomoč tudi vojaki

Kot je še povedal Šestan, je pretok vode v Baču zdaj minimalen, tako da tamkajšnja cesta ni več spremenjena v potok, v Baču in Koritnicah pa še poplavlja podtalnica. V Loški dolini se razmere čez noč niso bistveno poslabšale, saj je voda narasla za centimeter, je pa podtalnica kljub zaščitnim nasipom vdrla v dva objekta.

Ponoči so ekipe gasilcev in civilne zaščite ostale na terenu tako na Ilirskobistriškem kot v Loški dolini in pomagale pri črpanju vode, zjutraj pa so jih po besedah Šestana nadomestile ekipe iz drugih regij. Pomagajo tudi vojaki.

Šestan je zaradi razmer na terenu v sredo aktiviral državni načrt zaščite in reševanja ob poplavah, ki jim omogoča, da na ogroženih območjih aktivirajo sile iz neogroženih delov države ter da jim pri tem tudi povrnejo stroške.

Danes brez dežja, nova pošiljka naslednji teden

Trenutno je v Loški dolini pod vodo 52 objektov, varujejo pa dodatnih 100 objektov. Na Baču je bil v sredo zalit 101 objekt, med njimi proizvodna hala. Šestan računa, da se bo zdaj voda iz poplavljenih objektov na Baču počasi umikala.

Na severnem Primorskem je bila noč po zagotovilih predstavnikov tamkajšnje civilne zaščite mirna. Zaradi poplav so zaprte regionalna cesta Bloška Polica–Pudob pri Pudobu. Zaprtih je tudi več lokalnih cest v okolici Loža in Cerkniškega jezera. Promet je za tovorna vozila prepovedan na cestah Stari trg–Markovec, MP Babno Polje–Iga vas, Iga vas–Viševek, Stari trg pri Ložu– Nadlesk–Dane in Grahovo–Gornje Jezero–Pudob.

Postojnsko javno vodovodno podjetje obvešča porabnike pitne vode vodovodnega sistema Postojna–Pivka, da je treba vodo za prehranske namene obvezno prefiltrirati in prekuhati. Danes do večera naj bi deževje ponehalo. Padavine so znova napovedane za soboto in prihodnji teden.

Deli s prijatelji