DOBIČKARJI

Poplavljena Bosna: Pomoč prihaja, a jo kradejo

Objavljeno 19. maj 2014 19.56 | Posodobljeno 19. maj 2014 20.01 | Piše: M. U., S. U.

Brezobzirno izkoriščajo nesrečo poplavljenih prebivalcev.

Foto: Facebook

MAGLAJ – Že tako težke razmere so v poplavljenem Maglaju nekateri izkoristili za dobiček. Kot prek družabnih omrežij sporočajo prebivalci, se dogaja, da hrano, ki kot pomoč prihaja v mesto, kradejo. »Razmere so dramatične, na veliko se kradejo stvari in hrana in se preprodajajo naprej po izjemno visokih cenah. Če se odpravljate v Maglaj, pomoči ne puščajte v zbirnih centrih, pač pa jo, če je mogoče, pripeljite neposredno v mesto,« je le eden od zapisov na facebooku. Dodajajo, naj vsi, ki opazijo, da kdo izkorišča težke razmere, to sporočijo policiji oziroma pripadnikom civilne zaščite. 

Cariniki svetujejo

Iz slovenske carinske uprave pa so danes posredovali nekaj informacij o tem, kako je s carinskimi postopki in pošiljanjem humanitarne pomoči na poplavljena območja v BiH, medtem ko za Srbijo nimajo posebnih informacij.

Carinska uprava Republike Hrvaške svetuje, da organizatorji človekoljubne pomoči za poplavljena območja v Bosni in Hercegovini ter Srbiji zbrano blago v čim večji meri dostavljajo človekoljubnim organizacijam, ki so registrirane v Republiki Sloveniji, npr. Rdeči križ, Karitas … Tako se namreč carinske formalnosti zelo olajša, saj so te organizacije dobro seznanjene s carinskimi postopki. Humanitarne organizacije najavljajo pošiljke hrvaškemu Državnemu uradu za zaščito in reševanje, ki jih prednostno obravnava. Pri prevozu večjih pošiljk pomoči hrvaška carina svetuje uporabo mejnih prehodov Stara Gradiška za BiH in Bajakovo za Srbijo, sporoča Sabina Langus Boc, predstavnica za stike z javnostjo iz Carinske uprave RS.

Prav tako mora vsakdo, ki pošilja humanitarno pomoč, pošiljko najaviti ministrstvu za varnost Bosne in Hercegovine v Sarajevu (telefon 00387 33282905, faks 0038733555715, e-pošta Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.). Ministrstvo nato odobri pošiljko in pošlje obvestilo na mejni prehod, prek katerega bo blago vneseno v državo. »Vsako pošiljko mora spremljati vsaj okviren seznam blaga s podatki o pošiljatelju, prevoznem sredstvu (vključno z registrsko oznako) ter datumu in mestu vstopa v BiH (ime mejnega prehoda). Pomembno je torej, da je vnaprej znano, na kateri mejni prehod je pošiljka namenjena. Pošiljka se lahko vnese na vseh mejnih prehodih na severu BiH, ki so odprti za blagovni promet,« še dodajajo.

Iz Uprave za posredno obdavčenje BiH še sporočajo, da se lahko v primeru, da je pošiljka že na poti, najava izjemoma pošlje tudi z mejnega prehoda.
 

Deli s prijatelji