POZOR

Poplavljalo bo tudi tam, kjer to ni običajno

Objavljeno 08. februar 2014 22.00 | Posodobljeno 08. februar 2014 22.00 | Piše: Mo. S.

Na le taljenje snega in ledu ter nove padavine, tudi odlomljene veje lahko povzročijo obilnejše poplave.

LJUBLJANA – Napovedana narasla voda je po državi danes že povzročila nekaj težav, ponekod pa je bilo še največ nevšečnosti zaradi plavja v vodotokih. Vejevje, ki je v teh dneh padalo z dreves, lahko namreč odtekanje vode po strugi oteži in strugo celo zamaši, s tem pa tok vode preusmeri.

Odlomljene veje lahko preusmerijo vodotoke

»Splošna poplavna ogroženost se je zaradi velike količine podrtih dreves ob žledolomu v območjih vodotokov močno povečala. Odtočne razmere bodo spremenjene do popolne sanacije, ki lahko traja tudi več let,« svarijo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Čeprav se posledice na vodotokih odpravljajo, vseh težav ni mogoče rešiti naenkrat. Kljub velikim naporom terenskih delavcev pri sanaciji bodo v prihodnjih dneh ob padavinah in taljenju ter povečanih pretokih rek in manjših potokov zaradi nabiranja in zastajanja plavja mogoče večje težave. Plavje se lahko nabira zlasti ob mostnih opornikih, ob zožitvah rečne struge in drugih objektih v vodotoku, pri tem pa lahko pride do razlivanja vode tudi na območjih, kjer to ni običajno, so še zapisali.

Poplave: Ljubljanica, Krka, kraška polja

In kje bo po zadnji podatkih poplavljalo? Ljubljanica že poplavlja na območju vsakoletnih poplav (pretok v Mostah je ustaljen in znaša 205 m3/s), ojezerjene površine kraških polj pa so prav tako povečane. Krka bo presegla opozorilni pretok in se začela razlivati na običajnih območjih, opozorilne pretoke pa lahko presežejo tudi druge reke ter potoki po državi. V nedeljo se bodo poplavna območja Ljubljanice povečala, podobno se bo zgodilo tudi na kraških poljih in ob morju.

Pripravljeni na poplave

Minister za obrambo Roman Jakič je sicer povedal, da se na možnost poplav pripravlja tudi civilna zaščita. Gre seveda za čiščenje strug, ki so polne podrtega vejevja in dreves, iz sredstev, ki jih je vlada zagotovila na četrtkovi seji, pa so kupili tudi 50.000 protipoplavnih vreč in jih na ogrožena območja deloma že razdelili.

Deli s prijatelji