VREMENSKE NEVŠEČNOSTI

Poplavilo policijsko postajo, plaz zasul železniško progo

Objavljeno 09. september 2014 21.37 | Posodobljeno 10. september 2014 00.29 | Piše: Ma. F.

Agencija RS za okolje je izdala opozorilo pred močnimi nalivi.

Plazovi in poplave ogrožajo domačine, gasilci imajo polne roke dela.

LJUBLJANA – Ponoči in jutri se bodo zaradi vpliva hladne fronte ob nevihtah lahko pojavljali močni nalivi, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Ob močnih lokalnih nalivih in nevihtah lahko v noči na sredo in v sredo hitro porastejo manjši vodotoki in hudourniki. Predvsem v vzhodni in južni polovici Slovenije so ob tem možna razlivanja ob strugah.

Vreme ponekod po Sloveniji že povzroča nevšečnosti. V Lendavi je podtalna voda vdrla v prostore Kalije. Gasilci PGD Lendava so izčrpali preko 10.000 litrov vode.

Meteorna voda je zalila marsikatero stanovanjsko hišo, med drugim v Šmarju pri Jelšah, Podvelki, Ribnici na Pohorju, Črni na Koroškem, Bledu in Litiji.

Plaz zasul cesto

Na odseku od Ljubnega ob Savinji proti Lučam je cesto zasul zemeljski plaz.

Številne težave imajo tudi v Sevnici, kjer meteorne vode poplavljajo kletne prostore policijske postaje. Ob 18.35 je v kraju Lukovec strela udarila v kozolec. Poplavljalo je tudi objekte v Naselju heroja Maroka, na Prešernovi cesti, pod Vrtačo, na Planinski cesti in na železniški postaji v Sevnici. Meteorne vode so zalile tudi osebno vozilo na Glavnem trgu.

Na širšem območju občine Šoštanj je meteorna voda zaliva garažne in kletne prostore objektov. Poplavljenih je več lokalnih cest, železniško progo na relaciji Celje–Velenje pa je v Skornem zasul zemeljski plaz.

Zaradi hudournika se je pri Šoštanju vsul večji plaz, ki je odnesel mizarsko delavnico, ogroža pa še pet hiš, katerih stanovalce so evakuirali, poroča 24ur. Stanje spremljajo gasilci in policisti.

V Ribnici na Pohorju več plazov

Ob 15.10 je neurje z dežjem zajelo širše območje občine Ribnica na Pohorju. Voda iz čistilne naprave je ogrožala dve stanovanjski hiši in sprožila manjši zemeljski plaz. Na Zgornjem Lehnu so hudourniške vode zalile dve stanovanjski hiši, v Josipdolu pa so zalile kletne prostore enega stanovanjskega objekta. Na širšem območju občine se je sprožilo še več zemeljskih plazov. Posredovali so gasilci PGD Ribnica-Josipdol, ki so iz kletnih prostorov izčrpali meteorno vodo, stanovanjske objekte zaščitili s protipoplavnimi vrečami ter počistili nekaj manjših plazov. Cesta v Hudi Kot je še neprevozna.

Podrl se je drog električne napeljave

Ob 18.46 je v Podšentjurju (občina Litija) meteorna voda zalila stanovanjski objekt. Posredovali so gasilci PGD Litija, ki so izčrpali vodo in pred objekt postavili protipoplavne vreče. Pri Predilnici Litija se je podrl drog električne napeljave, o čemer so bile obveščene pristojne službe Elektra Ljubljana. Na cesto Litija–Zagorje sta se usula dva zemeljska plazova.

Je tudi pri vas nagajalo vreme?

 

Deli s prijatelji