SANACIJA

Poplave: vlada z akcijskim načrtom protipoplavnih ukrepov

Objavljeno 09. november 2014 20.12 | Posodobljeno 09. november 2014 20.12 | Piše: STA, M. U.

Rok je 27. november.

Ljubljanica tik pod mostom.

LJUBLJANA – Predsednik vlade Miro Cerar je v okviru današnjega izrednega posveta vlade, namenjenega razpravi o ujmah, odredil ustanovitev ožje delovne skupine, ki mora do 27. novembra pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami. Do konca prihodnjega leta pa nato še pripravo splošnega načrta. Ukrepanje je nujno, je poudaril Cerar.

Kot je po izrednem posvetu vlade, ki so se ga udeležili tudi predstavniki drugih institucij, dejal Cerar, je odredil ustanovitev ožje delovne skupine pod vodstvom ministrice za okolje in prostor Irene Majcen, v njej pa bodo sodelovala tudi druga ministrstva in stroka.

Ta delovna skupina bo do 27. novembra vladi predložila program najbolj nujnih ukrepov. Kot je dejal Cerar, bo to akcijski načrt, v katerem bo točno določeno, kje lahko v razmeroma kratkem času, predvsem do polovice prihodnjega leta, država zagotovi učinkovite preventivne ukrepe proti poplavam.

Načrt bo zajemal lokacije, nabor ukrepov, kdo jih bo izvedel, v katerih rokih in koliko financ bo za to namenjenih. Vlada se bo v ta namen po Cerarjevih besedah potrudila, da dobi dodatna sredstva iz proračuna in tudi na morebitne druge načine zagotovi sredstva. Takoj ko bo vlada akcijski načrt dobila, se bo o njem opredelila. Cerar upa, da se bo lahko začel izvajati že v prihodnjih mesecih. Hkrati je napovedal, da bo ob koordinaciji okoljskega ministrstva pripravljen tudi splošni načrt poplavne varnosti, predvidoma do konca prihodnjega leta, v okviru katerega bodo po Cerarjevih besedah celovito zagotovili protipoplavno varnost v vseh drugih vidikih.

Cerar je še ocenil, da je bil odziv civilne zaščite, vojske, gasilcev in samih državljanov na tokratne poplave izjemno uspešen.

Deli s prijatelji