OBREMENITVENI TEST

Poplave in potresi: grožnja za jedrsko varnost

Objavljeno 05. oktober 2012 00.00 | Posodobljeno 05. oktober 2012 00.09 | Piše: P. J.

Evropska unija je preventivno izvedla 134 preizkusov varnosti jedrskih reaktorjev.

Grajena je za najmočnejše potrese.

LJUBLJANA, BRUSELJ – »Naš varnostni okvir in naša varnostna kultura bi morala biti zelo ambiciozna, saj bomo lahko jedrski energiji le na ta način zagotovili, da bo v prihodnosti igrala svojo vlogo v konkurenčnem nizkoogljičnem gospodarstvu EU,« je ob predstavitvi ugotovitev obremenitvenih preizkusov v odboru ITRE Evropskega parlamenta dejala evropska poslanka Romana Jordan.

Povod nesreča v Fukušimi

Evropska unija je preventivno izvedla 134 preizkusov varnosti jedrskih reaktorjev v sodelovanju z regulativnimi organi, eden izmed povodov za to pa je bila tudi nesreča v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi. Jordanova je opozorila na vlogo varnostne kulture pri konkurenčnosti jedrske energije v  nizkoogljičnem gospodarstvu. »Na podlagi poročila Evropske komisije je treba okrepiti pravni okvir ter organizacijo jedrskega sektorja Evropske unije, predvsem ko gre za transparentnost, sodelovanje med regulatorji in s skupino evropskih regulatorjev za jedrsko varnost,« je dejala Jordanova, ki je  namestnica uradne govornice ELS v odboru ITRE.

Nevarni potresi in poplave

»Na obremenitvene teste moramo gledati kot na nenehna prizadevanja za zagotavljanje močne jedrske varnostne kulture v Evropi,« pa je dejala Pilar de Castillo, uradna govornica za ELS. Dejala je še, da poročilo ne nakazuje nobenih pomembnejših varnostnih tveganj, ki bi zahtevala zaustavitev reaktorjev. Kljub temu pa preizkusi kažejo nekatere pomanjkljivosti v primerih ekstremnih zunanjih dejavnikov, kot so poplave ali potresi.  »V nekaterih obratih sta raven pripravljenosti in odzivnosti prenizki,« je še dejala.

»Na podlagi podatkov obremenitvenih testov bo treba leta 2013 revidirati direktivo o jedrski varnosti, da bo vsebovala bolj ambiciozne, a razumne minimalne standarde,« so še zapisali v izjavi za javnost.  V prihodnje se mora veliko narediti na področju krizne pripravljenosti in odzivnosti na terenu. Bistveno je tudi zagotavljanje zadostnega števila usposobljenih in izkušenih strokovnjakov.

Deli s prijatelji