SANACIJA ŠKODE

Poplave po Sloveniji povzročile več kot 13 milijonov evrov škode

Objavljeno 18. september 2014 13.12 | Posodobljeno 18. september 2014 13.15 | Piše: STA, S. U.

Največ škode, približno za 2,7 milijona evrov, je na območju Kostanjevice na Krki, v občini Šentjernej pa jo ocenjujejo na 2,5 milijona evrov.

NOVO MESTO, KOSTANJEVICA NA KRKI, ŠENTJERNEJ – Poplave na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju so povzročile za več kot 13 milijonov evrov škode.

Izdaja sklepa za začetek natančnejšega ocenjevanja škode

Po grobih ocenah so neurja in zadnje poplave na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju skupaj s plazovi, poškodovanimi cestami in z uničeno infrastrukturo povzročile skupaj za dobrih 13 milijonov evrov škode. Največ škode, približno za 2,7 milijona evrov, je na območju Kostanjevice na Krki, v občini Šentjernej pa jo ocenjujejo na 2,5 milijona evrov.

Poveljnik civilne zaščite Dolenjske in Bele krajine Klemen Gorše je za STA povedal, da je v petnajstih občinah Dolenjske in Bele krajine, med katere je všteta tudi šentjernejska, izvzeta pa kostanjeviška, za predvidoma sedem milijonov škode.

Danes se sestaja kolegij generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje, na katerem se bodo predvidoma dogovorili o izdaji sklepa za začetek natančnejšega ocenjevanja škode, ki naj bi trajalo približno dva meseca, je še povedal Gorše.

Na pomoč tudi geologi

Kot je kostanjeviški župan Mojmir Pustoslemšek danes povedal za STA, je po zadnjih ocenah škode v občini za približno 2,7 milijona evrov oziroma nekaj več kot jo je bilo leta 2010. V Kostanjevici na Krki so v sredo končali akcijo čiščenja, pri kateri je sodelovala tudi vojska.

Za lastnike poplavljenih hiš so priskrbeli razvlažilnike prostorov, pred tem pa so tamkajšnja stanovanja očistili in razkužili. Občino čaka še sanacija cest, druge infrastrukture in plazišč, je še povedal Pustoslemšek.

Šentjernejski župan Franc Hudoklin je navedel, da po grobih ocenah vsa škoda v občini znaša približno 2,5 milijona evrov. Na tamkajšnjih poplavljenih območjih pri čiščenju in razkuževanju danes zadnjič pomagajo vojaki, v prihodnjih dneh pa občino čakajo še druge sanacije in prenove cest, je opozoril.

Za oceno stanja na plaziščih so na pomoč poklicali tudi geologe, ki jim bodo svetovali, kako jih najbolje sanirati. Ceste v občini so v glavnini prevozne, za promet pa bodo morali zapreti nekaj manjših poškodovanih mostov, je Hudoklin pojasnil za STA.

V Posavju so po podatkih tamkajšnjih občin največ škode, za 1,4 milijona evrov, popisali v Krškem. V Brežicah je je za približno milijon evrov, za približno 1,1 milijona evrov pa je škode na območju sevniške občine.

Deli s prijatelji