NA KOŽO

Poplave

Objavljeno 21. maj 2014 00.15 | Posodobljeno 21. maj 2014 00.15 | Piše: Domen Mal

Zbežala sva po edini še nepoplavljeni poti, čez Hercegovino.

Domen Mal.

Dobra stran hotelskih rezervacij daleč vnaprej je nizka cena, slaba pa prepuščenost na milost in nemilost vremenu. Z ženo sva februarja rezervirala hotel v Sarajevu za termin 12.–16. maj. Ko sem gledal 10-dnevno vremensko napoved, pa sem se zavedel, da sva delala račun brez poscane Zofke in ledenih mož: obetala sta se dež in mraz. Ah, kaj zato, se nisva sekirala, vreme nama že ne bo kvarilo razpoloženja. Niti v sanjah pa nisva pričakovala vesoljnega potopa. Đe češ, brate? naju je minuli petek ob koncu dopusta pobaral čuvar parkirišča na Baščaršiji. I, domov!

A kako?! se je čudil. Doboj, Malgaj, Zenica, vse je bilo pod vodo, ta je segala že do sarajevskih predmestij, alternativo čez Jajce je v četrtek odnesel Vrbas. Zbežala sva po edini preostali poti, čez Hercegovino, Neretva je hvala bogu tekla vzvišeno, ne pa tudi povišano počasi. Po 710 kilometrih vozikanja sem parkiral med dolenjskimi holmci.

Slovenec, ki v Bosno ne gre samo na poceni čevape, žganico in ponaredke znanih blagovnih znamk, je tam že pred poplavami videl revščino, tudi še veliko ruševin iz vojne, končane pred skoraj 20 leti. Lahko je tudi poslušal o revščini, materialni in moralni. Receptorka v najinem hotelu je bila magistrica mikrobiologije. Imela je službo v parku Vrelo (izvir) Bosne, a jo je izgubila, ker je direktorju predlagala nekaj izboljšav in mu očitno stopila na prste pri razporejanju sredstev. Drugje službe ne morem dobiti, je pojasnila, ker sem iz sarajevskega kantona, nimam kaj iskati ne v Republiki srbski ne v, denimo, hrvaškem Vitezu. Vse je ločeno, vse izolirano.

Potem so se zgodile poplave. Bosanci so stopili skupaj, prebivalci Republike srbske so pomagali rojakom iz federacije in obratno. Meje so izginile, tudi državne. Slovenci zbiramo pomoč in neposredno, na terenu, pomagamo bivšim bratom.

Žalostno je le, da šele nesreča iz nas naredi ljudi. Ko bo poplav konec, pa bo spet vse kot prej – ločeno, sprto.

Pa naj se v Bosni zmenijo, kot se hočejo, ampak, a ne bi bilo fajn, da bi Slovenci tako, kot smo pomagali njim in sebi ob nedavnem žledu, za svojo rit poskrbeli tudi v miru? Popucali parlament blata in si izvolili kredibilno vlado? Ko gledam javnomnenjske raziskave, pa lahko že mirno napovem.

Vse bo tako kot prej.

Deli s prijatelji