25 LET

Popisal rojstva in smrti, pa še kopalnice zraven

Objavljeno 19. april 2016 18.45 | Posodobljeno 19. april 2016 18.45 | Piše: Simona Fajfar

Norbert Černe iz Grčaric več kot 40 let pripravlja Vaška obvestila.

Nekoč so Grčarice imele cerkev sredi vasi in lepo vaško središče. Cerkev so okoli leta 1950 porušili, kamenje pa zdrobili v pesek. Foto: Simona Fajfar

GRČARICE – Da se lani v Grčaricah ni nihče poročil, da pa so se v tej ribniški vasi rodili trije otroci – Matej, Alja in Reza –, lahko izvemo iz Vaških obvestil, vsakoletne kronike, ki jo že več kot štiri desetletja pripravlja Norbert Černe. Začelo se je z obvestilom vaškega odbora, ki je bilo napisano leta 1977 na štirih straneh formata A5, potem so ta občasnik pripravili po potrebi, nato se je ustalilo kar vsakoletno izhajanje. »Na začetku je Vaška obvestila pripravil vaški odbor, kjer smo tudi ugotovili, da bi bilo dobro, da enkrat na leto naredimo pregled dogajanja v vasi,« pojasni Norbert Černe.

V Vaških obvestilih, ki jih je skupno 43 in so zbrana v petih vezanih knjigah, lahko spremljamo razvoj Grčaric – od števila hiš in rojstev do smrti, porok in najbolj zanimivih dogodkov. Najprej so natisnili po 50 izvodov oziroma po eno številko za vsako gospodinjstvo v vasi, zdaj pa natisnejo 100 izvodov, saj se za vsakoletno vaško kroniko zanimajo tudi ljudje, ki v vasi več ne živijo.

»Imam kakšnih pet, šest sodelavcev, ki mi pomagajo pri pripravi Vaških obvestil. Redno pa Brane Žunič nariše karikature, Stanko Poje pa sestavi križanko, ki je bila nekoč celo nagradna,« razloži Norbert Černe. Včasih je bilo podeljevanje nagrad pravcati dogodek v vasi, saj so za kakšnih 20 prispelih rešitev vlekli tombolske številke od 1 do 90, razloži sogovornik: »Je trajalo, da smo koga izžrebali, a smo se imeli lepo.«

Vas, ki je med vojno samevala

Grčarice imajo danes 66 hiš in okoli 170 prebivalcev. »V času Kočevarjev je to bila ena najlepših vasi: na izredno lepi legi in z velikim trgom sredi vasi,« se spominja Černe, ki je bil rojen leta 1937 in se zato spominja začetka druge svetovne vojne, ko so vas množično zapustili prvotni prebivalci, kočevski Nemci. V vasi so ostale le štiri družine, tako da je »bil občutek prazne vasi strašljiv«. Še huje pa je bilo po vojni, ko je bila vas »kot povožena« zaradi boja partizanov s plavogardisti, saj so bile številne hiše požgane, cerkveni zvonik pa obstreljen s topovsko kroglo.

Posebno obdobje za Grčarice je bilo, ko je bila vas na robu skrivnostnega zaprtega območja Gotenice. »Menda so nameravali tudi Grčarice vključiti v zaprto območje,« pravi Norbert o času, ko je bil zaposlen v gozdarstvu, čeprav se je vedno zanimal za vse.

Poleg obvestil tudi kronika

V resnici je Norbert Černe pravcati kronist Grčaric in Grčarskih Raven, saj je poleg Vaških obvestil med letoma 1965 in 2000 pisal osebno kroniko vasi. Na 1000 straneh ima zbranih vrsto podatkov: od števila prebivalcev, rojstev, smrti, števila mopedov, celo kopalnic in opravljenih prostovoljnih ur. »Celo vreme sem zapisoval,« pokaže Norbert Černe obsežno gradivo, v katerem je natančno zajeta zgodovina obeh vasi.

»Zapisoval sem vsak dan,« se spominja kronist, ki si ni zatiskal oči niti pred manj lepimi dogodki, kot sta nezvestoba in celo prostitucija. »Za nekatere stvari bo moralo preteči še nekaj časa, da ne bodo več boleče. Toda zgodovina je takšna, kot je – ne moreš je spremeniti.« Več pa je bilo lepih reči, kot na primer zgodovinski junij 1977, ko so asfaltirali cesto proti Grčaricam in naprej proti Gotenici.

Grčarice imajo prihodnost

Kroniko je pisal do leta 2000. »Potem sem se naveličal oziroma sem ugotovil, da v Vaških obvestilih obdelam vse pomembne stvari, ki se zgodijo v vasi, zato ni potrebe, da bi pisal še kroniko,« pravi Norbert Černe, ki je zapisal tudi svojo zelo zanimivo osebno zgodovino.

Dokler bo lahko, bo pisal Vaško kroniko, za katero zbira podatke skozi vse leto: »Za to imam voljo. Pa še krajši čas je.« Prihodnje leto bo dopolnil 80 let, ki mu jih človek ne bi nikoli pripisal. Redno bere tudi Slovenske novice, ki jih ima naročene že od vsega začetka, in jih prebere skorajda v celoti: »Veste, športnik nisem. A vse ostalo, kar je v časopisu, mi je všeč.« O odgovoru na vprašanje, ali imajo Grčarice prihodnost, pa ne podvomi niti za hip: »Seveda imajo prihodnost. Poglejte mladino v vasi! Če ne bi bilo otroškega joka, ne bi bilo dobro. Tako pa prihodnost imamo.« 

Deli s prijatelji