NA KOŽO

Popackani s talibani

Objavljeno 15. december 2014 23.35 | Posodobljeno 15. december 2014 23.36 | Piše: Dušan Malovrh
Ključne besede: komentar

Grafitarji na leto popackajo vlake Slovenskih železnic za pol milijona evrov?!

Dušan Malovrh. Foto: S. N.

Bralec Matej z Jesenic nam je ondan poslal strašljivo fotografijo. Oseba v temno modri opravi z masko v desnici drži ročni raketomet. Kazalec na petelinu, raketa v cevi, na desni napis Boom, spodaj še dva manjša v angleščini, in sicer War is War!!! (vojna je vojna) in Close 2014 (zapreti 2014).

Če bi grafit na potniškem vlaku Slovenskih železnic (SŽ) pokazal sinu in ga vprašal, kdo je naslikan, bi mali izstrelil, da je to nindža iz risank, odrasle pa podoba takoj spomni na bojevnike Islamske države ali talibanskega borca.

Da pri velikanski sliki, dolgi kakih deset metrov in visoki približno dva, ne gre za navadno »umetnino«, s katerimi so popleskane vlakovne kompozicije, ampak morda celo za poziv islamističnih skrajnežev k terorizmu, so ocenili slovenski tajni agenti in ukazali »pod hitno« odstraniti sporno sliko. SŽ je po opozorilu in navodilu talibana nemudoma zbrisal z vagona, zato si lahko fotko ogledate le še na našem spletnem naslovu (www.slovenskenovice.si/novice/bralci-porocajo/foto-na-jesenicah-udarili-podporniki-isis).

Bolj leni so ajzenponarji pri pošiljanju odgovorov, za katere jih je zaprosil naš novinar. Neuradno smo vseeno zvotkali nekaj stvari. SŽ izgubljajo vojno z umetniki, ki so po osamosvojitvi s svojimi čičkaračkami tako temeljito zamazali, pardon, polepšali fasade. Še raje imajo malanje vlakov, še najraje čisto novih.

Kar je na videz simpatična ustvarjalnost naše mladeži, je za proizvajalce barv in čistil velik biznis, za SŽ pa velik minus, nam je zaupal zanesljiv vir. Čiščenje, kakršno je bilo potrebno za »terorista«, stane od 3000 do 4000 evrov, ob tem da SŽ precej denarja porabi še za poseben premaz, s katerim morajo biti vagoni zaščiteni, da jih lahko potem, ko so popackani, sploh očistijo! Na železnicah menda samo za čiščenje grafitov, za katere dobro organizirani artisti porabijo več ur nočnega dela, ko vlaki počivajo (a varnostniki tudi?), na leto zmečejo skoraj pol milijona evrov! Velik biznis, pardon, minus. Pokrijemo ga seveda davkoplačevalci. 

Deli s prijatelji