UMETNOST

Ponaredke iz Slovenije so prodajali v Avstriji

Objavljeno 17. februar 2017 12.45 | Posodobljeno 17. februar 2017 12.45 | Piše: Tomica Šuljić

Prodajalcem ponarejenih slik svetovnih velikanov bodo za zdaj sodili le v Avstriji.

Janez Mesesnel je že nekdanji sodni izvedenec in cenilec. Foto: Igor Modic

DUNAJ, LJUBLJANA – Lani so pri nas razkrili več ponaredkov slik svetovnih mojstrov. Največjo pozornost so zbujale umetnine, ki jih je ocenjevalo oko sodnega cenilca in sodnega izvedenca Janeza Mesesnela iz Ljubljane, saj so se za nerealne izkazale njegove finančne ocene več del slovitih mojstrov, kot so Salvador Dalí, Diego Velazquez in Ivan Meštrović. Ob zgražanju (predvsem strokovne) javnosti po vsakem razkritju netočnosti je končno ukrepal tudi minister za pravosodje Goran Klemenčič, ki je na podlagi zbrane dokumentacije po uradni dolžnosti začel postopek razrešitve sodnega izvedenca in sodnega cenilca Janeza Mesesnela.

Tega so lažje sneli s spletne strani sodnih cenilcev, kot da bi ga na hitro odstavili; birokracija zahteva postopke, k njihovi pospešitvi pa je prispeval tudi Mesesnel, ki ga je Klemenčič pozval, naj odgovori na očitke o svojem (ne)strokovnem delu. 
Na pravosodnem ministrstvu so razplet njegove razrešitve pojasnili takole: »Janez Mesesnel je v pričetem postopku razrešitve podal odgovor na izpostavljene očitke, z isto vlogo pa je podal tudi zahtevo, da ga minister razreši kot sodnega izvedenca in sodnega cenilca,« so zapisali v kabinetu ministra Klemenčiča, ki je tako z odločbo razrešil Mesesnela. Organi ministrstva so bili bistveno manj uspešni glede Mesesnelove kazenske odgovornosti zaradi napačnih ocen, na podlagi katerih so lastniki slik te zastavili za milijonske kredite ali davčne dolgove.

Slovencu bodo sodili v Avstriji

Zato pa sodni pregon poteka pri naših severnih sosedih, in to za 66 ponaredkov slik, ki so bile shranjene v hiši 65-letnega Slovenca z območja ljubljanske policijske uprave. Do njih so policisti prišli po obsežni preiskavi, ki so jo sprožili v Avstriji; tamkajšnjim preiskovalcem so na uho prišle informacije, da avstrijsko-slovenska združba ponuja ponarejene slike Pabla Picassa. Ko jim je v roke prišel še katalog Picassovih ponaredkov, katerih skupna vrednost je bila 72 milijonov evrov, pa so dobili sodno dovoljenje za navidezni odkup slik konec junija lani v hotelu pri dunajskem letališču Schwechat – pet slik za deset milijonov evrov. 
Avstrijska deželna policija je v preiskavah vozil in bivališč v Avstriji zasegla 14 ponarejenih slik Picassa in Emila Noldeja. Ker je eden od aretiranih povedal, da je še več ponaredkov v hiši Slovenca, so na pomoč poklicali ljubljanske kolege.

»Na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika sodišča v Ljubljani so kriminalisti Policijske uprave Ljubljana opravili hišno preiskavo in pri preiskavi našli in zasegli 66 eksponatov oziroma slik najbolj znanih svetovnih avtorjev,« je delo ljubljanskih policistov pozneje opisala Maja Ciperle Adlešič s PU Ljubljana: ob Picassovih slikah so bila dela štiridesetih znanih slikarjev, med drugim Gustava Klimta, Clauda Moneta, Marca Chagalla in Vasilija Kandinskega. »Poleg slik so bili najdeni in zaseženi še osnutki slik in kopija oziroma osnutek prodajnega kataloga,« je najdbe opisovala Ciperle Adlešičeva.

Preiskavo primera so dodelili tožilstvu v Korneuburgu ducat kilometrov severozahodno od Dunaja pa tudi sojenje bo predvidoma potekalo na tamkajšnjem sodišču.

Vodja avstrijskih tožilcev Friedrich Köhl je potrdil, da so končali preiskavo ter ta mesec vložili obtožni predlog proti prodajalcem ponaredkov s Schwechata: »Naše tožilstvo je vložilo obtožni predlog proti petim obtožencem. Med njimi je tudi slovenski državljan, rojen 1951. leta na Vrhniki,« je pojasnil Köhl ter še dodal, da se bo sojenje začelo v naslednjih mesecih. Takrat bo morda pojasnjen tudi izvor ponaredkov, ki so bili hranjeni v slovenski hiši, po navedbah preiskovalcev pa naj bi prišli iz Srbije. Toda glede na slovensko tržišče umetniških slik se ponaredki skrivajo še v marsikateri naši hiši; in to tako dobro opremljeni z originalnimi žigi, podpisi in cenitvami, da se tega njihovi lastniki sploh ne zavedajo. 

Deli s prijatelji