POZIV NA POMOČ

Pomurje: dve tretjini njivskih površin že kritično dolgo poplavljenih

Objavljeno 05. april 2013 18.21 | Posodobljeno 05. april 2013 18.22 | Piše: M. U.

Jožef Horvat vlado pozval k ukrepanju zaradi posledic obilnih padavin v Prekmurju.

Foto: Ljubo Vukelič/Delo

LJUBLJANA – »Kot pomurski poslanec sem si v sredo in v četrtek v Pomurju ogledal katastrofalne posledice izdatnih padavin in se o problematiki pogovarjal s pomurskimi župani,« je v svoji pobudi, ki jo naslavlja na vlado zapisal Jožef Horvat. Vlado prosi za takojšnjo proučitev razmer in za sprejem ukrepov za pomoč prizadetim v severovzhodni Sloveniji. Kot piše, podatki kažejo, da je bila v časovnem intervalu oktober 2012–marec 2013 količina padavin v Pomurju čez 520 mm/m2. To je več kot dve tretjini letnih padavin glede na dolgoletno povprečje (1961–1990; 781,5 mm/m2).

Več o vremenskih razmerah tu

Dve tretjini njivskih površin že kritično dolgo pod vodo

Aprilske snežne padavine in nizke temperature neugodno vplivajo na posevke ozimnih žit in oljne ogrščice. Ocene so, da je več kot 60 odstotkov njivskih površin Pomurja že kritično dolgo pod vodo, da posevki propadajo (ocena več kot 15.000 ha). Na setev jarih žit kmetje ne morejo računati, saj je z današnje perspektive težko napovedati, kdaj bo obdelava njiv zaradi razmočenosti sploh mogoča. Ocenjuje se, da bo pri ozimnih žitih in pri oljni ogrščici škoda najmanj 50-odstotna.

Poslanec želi opozoriti tudi na travnike, ki zaradi prevelike količine padavin propadajo, in na porušen sistem kolobarjenja. Zaradi razmočenosti in strukture tal se ljudje v gričevnatih predelih soočajo z drsenjem tal, ki uničuje obdelovalne njivske površine in stanovanjske ter gospodarske objekte.

Pošljite nam zanimivo fotografijo in objavili jo bomo.
 

Deli s prijatelji