HUMANITARNO

Pomoč lahko prizadetim v poplavah pošljete brezplačno

Objavljeno 12. november 2012 15.54 | Posodobljeno 12. november 2012 15.54 | Piše: T. L.

Vlada je iz tekoče proračunske rezerve namenila 1,5 milijona evrov za pomoč po poplavah.

LJUBLJANA – Po katastrofalnih poplavah, ko so se številni ljudje znašli v hudi stiski, je dobrodošla vsakršna pomoč. Vlada je tako na današnji dopisni seji iz tekoče proračunske rezerve namenila 1,5 milijona evrov za pomoč po poplavah. »Republiški upravi za zaščito in reševanje se razporejajo sredstva v višini 1,500.000 evrov za izvedbo pomoči prizadetemu prebivalstvu po poplavah, in sicer za oskrbo z najnujnejšimi sredstvi, kot so kurjava, prehranski paketi, ozimnica, odeje, oblačila … Pomoč bo potekala prek Rdečega križa Slovenije in Karitasa v sodelovanju z občinami,« so sporočili z vlade.

Hrano zbirajo tudi vojaki

Tudi danes je že od 7. ure dalje pripravljenih več kot 700 pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske (SV), da v primeru novih poplav znova priskočijo na pomoč. To pa ni vsa pomoč, ki so jo namenili prizadetim v poplavah: kot so povedali na današnji novinarski konferenci, bo na enotah SV in policije od 12. do 30. novembra potekalo zbiranje hrane z daljšim rokom uporabe. »Hrana bo namenjena družinam in posameznikom, ki najbolj potrebujejo tovrstno pomoč,« pravi načelnik generalštaba SV Dobran Božič pa ob tem poudarja, da je pomoč socialno ogroženim moralna obveznost vojske, poroča STA. V humanitarni akciji poleg vojske sodelujejo še fundacija Anina zvezdica, humanitarno društvo Never give up in policija.

Pošta bo omogočila brezplačno pošiljanje pošiljk

Pošta Slovenije bo vsem osebam, podjetjem in organizacijam, ki bodo želeli poslati pomoč na prizadeta območja, omogočila brezplačno pošiljanje pošiljk. Pošta Slovenije pošiljatelje naproša, naj bodo pošiljke ustrezno zapakirane in pripravljene za prenos. Po informacijah zbirnih centrov je še vedno največje povpraševanje po grelnih telesih (električni radiatorji, kaloriferji ...) ter ozimnici. Trenutno lahko pošiljatelji brezplačno oddajo pošiljke za naslednje zbirne centre, za katere je Pošta Slovenije uspela pridobiti informacije, da so organizirani:

Zbirni center Duplek
Cesta k Dravi
2241 Spodnji Duplek

Zbirni center Dogoše
PGD Dogoše
Dupleška cesta 237
2000 Maribor

Zbirni center Ptuj
PGD Ptuj
Natašina pot 1a
2250 Ptuj

Zbirni center Gorišnica
Občina Gorišnica
Gorišnica 83a
2272 Gorišnica

Zbirni center Slovenj Gradec
OZRK Slovenj Gradec
Celjska cesta 2
2380 Slovenj Gradec

Zbirni center Mozirje
OZRK Zg. Savinjske doline
Na trgu 10
3330 Mozirje

Zbirni center Velenje
Območno združenje RK Velenje
Foitova 2
3320 Velenje

Iz družbe Si.mobil so sporočili, da bodo Zvezi prijateljev mladine Slovenije podarili 150.000 evrov za odpravo posledic poplav. 

 

Deli s prijatelji